Verslag HCC Linux Thema dag

Door Thomas de Graaff

Het was wat mij betreft ook een erg geslaagde dag. Zelf ben ik vooral veel tijd aan het klooien geweest om er achter te komen waarom de squid-deb-cache voor het lokaal cachen van de updates niet werkte. Gelukkig was een netwerk expert van de HCC die alle DNS pakketjes over het netwerk kon bekijken (wireshark), en belangrijker, begrijpen. Smiley Uiteindelijk bleek avahi nogal gevoelig als er een doorverwijzing van de DNS server kwam bij een aanvraag van een .local domain naar een niet bestaand adres oid, dat was de reden dat clients de squid-deb-cache service niet konden vinden. Wanneer er handmatig het adres van de server werd ingevoerd, dan werden de updates wel van de cache gehaald. Maar handmatig in configuratiebestanden klooien is niet gebruiksvriendelijk genoeg als oplossing voor releaseparties met een matige internetverbinding.

Voor een volgende keer zal er dus een andere oplossing moeten komen zodat er geen afhankelijkheid is van de dns server in het bestaande netwerk. Een apart subnetwerk waarbij alle aanvragen voor poort 80 naar squid worden doorgesluisd oid, dus dat je zelf geheel kan controleren. Dan weet je zeker dat configuraties van de bestaande netwerkstructuur geen roet in het eten kunnen gooien.

Wat ik erg geslaagd vond is dat deze keer ook Open Suse en Linux Mint van de partij waren. Karel van Linux Mint heeft zijn zaakjes ook erg goed op orde. Hij had een map met mooie zelf geschreven documentatie bij zich, inclusief screenshots e.d.
En idd. complimenten aan iedereen die heeft geholpen met installeren. Er zijn weer heel wat mensen blij gemaakt met Linux. :)

Posted by:

Arie

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top