Maandelijks Linux Mint nieuws – februari 2021.

Vertaling van: Maandelijks nieuws – 28 februari 2021 door Clem · 142 Reacties

Bedankt voor uw donaties en voor uw steun.

Updates toepassen
Vorige week werd een aankondiging gedaan om uit te leggen waarom beveiligingsupdates belangrijk zijn en om mensen eraan te herinneren hun computer bij te werken.

Ga naar https://www.linuxmintnl.nl/?p=1786 als je het nog niet hebt gelezen.

We zijn begonnen met het verbeteren van de Update Manager. In de volgende release zoekt de manager niet alleen naar beschikbare updates, maar houdt hij ook bepaalde statistieken bij en kan hij gevallen detecteren waarin updates over het hoofd worden gezien. Sommige van deze statistieken zijn wanneer was de laatste keer dat updates werden toegepast, wanneer was de laatste keer dat pakketten werden geüpgraded op het systeem, voor hoeveel dagen is een bepaalde update getoond …

In sommige gevallen kan Updatebeheer u eraan herinneren updates toe te passen. In een paar van hen zou het zelfs kunnen aandringen. We willen echter niet dat het dom is en je in de weg zit. Het is hier om te helpen. Als je de dingen op jouw manier aanpakt, zal het slimme patronen en gebruiken detecteren. Het kan ook worden geconfigureerd en u kunt de manier waarop het is ingesteld wijzigen.

We hebben sleutelprincipes bij Linux Mint. Een daarvan is dat dit uw computer is, niet de onze. We hebben ook veel gebruiksscenario’s in gedachten en willen Linux Mint voor geen van deze moeilijker te gebruiken maken.

We zijn nog steeds strategieën aan het vormen en beslissen wanneer en hoe de manager zichzelf zichtbaarder moet maken, dus het is te vroeg om over deze aspecten te praten en in te gaan op de details die u hier waarschijnlijk het meest interesseren. Tot nu toe hebben we eraan gewerkt om de manager slimmer te maken en hem meer informatie en meer statistieken te geven om naar te kijken.

Bugfixes
Pakketupdates zijn gisteren gepubliceerd voor de volgende projecten: xapp, warpinator, nemo, cinnamon-menus, nemo-dropbox, nemo-media-columns, nemo-python. Ze vertegenwoordigen een aanzienlijk aantal wijzigingen en lossen een groot aantal problemen op.

Op snelle computers kan een xapp-component de inlogtijd tot een seconde vertragen. Dit was bedoeld om systray-compatibiliteit voor indicatoren en QT-applicaties te garanderen en het hield de sessie vast om ervoor te zorgen dat het systeemvak op zijn plaats was voordat automatisch gestarte applicaties. Deze functie is opnieuw ontworpen en de vertraging bestaat niet meer.

Veel gebruiks- en nicheproblemen met betrekking tot favorieten zijn opgelost.

Er werd een probleem gevonden in de manier waarop Nemo omging met stijlberekeningen. Het wijzigen van de grootte van bestandsbrowservensters kan leiden tot een opeenstapeling van herberekeningen en uiteindelijk na een tijdje een latentie bij de focus veroorzaken. Dit is opgelost.

Geheugenlekken werden ook gevonden en hersteld in Nemo en enkele van zijn extensies.

Bestandsbewerkingen en miniatuurbeheer kregen prestatie- en stabiliteitsverbeteringen.

Op het bureaublad zelf zijn bruikbaarheidsproblemen opgelost die van invloed waren op vetgedrukte lettertypen en de sorteervolgorde van pictogrammen.

Plymouth + LUKS Bug en reproduceerbare builds
Toen het upgradepad van Linux Mint 20 naar Linux Mint 20.1 werd geopend, ontvingen we feedback en bugrapporten met betrekking tot een Plymouth-probleem op computers met LUKS-gecodeerde schijven.

We konden de oorzaak van het probleem niet achterhalen. Omdat het probleem slechts enkele gebruikers trof, dachten we eerst dat het hardware-gerelateerd was en dat het iets te maken had met NVIDIA-stuurprogramma’s.

Voordat ik uitleg over wat er is gebeurd en wat de gevolgen ervan zijn, wil ik mijn excuses aanbieden voor de tijd die het kostte als je op die oplossing hebt gewacht en ik wil je bedanken voor je geduld. Vanaf vandaag is deze bug verholpen. We hebben de oorzaak op vrijdag vastgesteld en we hebben vandaag een Plymouth-pakketupdate naar onze repositories gestuurd om het probleem op te lossen.

Het verhaal houdt hier echter niet op. Deze bug heeft ons bewust gemaakt van een zeer belangrijk probleem dat Ubuntu (en ook Debian, maar in veel mindere mate) treft, het probleem van niet-reproduceerbare builds.

Dit is nogal technisch. Toen we van Linux Mint 19.3 naar Linux Mint 20 verhuisden, gingen we van een Ubuntu 18.04 naar een Ubuntu 20.04 pakketbasis. Een belangrijk verschil tussen deze twee pakketbases is het feit dat Ubuntu 20.04 een samengevoegd systeem is (dat wil zeggen een systeem waarbij sommige paden zoals / bin en / usr / bin worden samengevoegd via symlinks en in feite hetzelfde zijn, dit wordt hier beschreven: https : //wiki.debian.org/UsrMerge).

Als een pakket op een samengevoegd systeem een ​​binair bestand in / bin plaatst en een ander pakket het met het verkeerde pad noemt (bijvoorbeeld / usr / bin), maakt het niet uit, het werkt hoe dan ook. Dit is een verbetering voor gebruikers, maar het verbergt ook mogelijke problemen vanuit het oogpunt van de beheerder. Als u iets met het verkeerde pad verpakt, blijft uw pakket werken op samengevoegde systemen maar niet op niet-samengevoegde systemen.

Vanaf versie 20.1 heeft Linux Mint ook usrmerge aangenomen en worden alle nieuwe installaties samengevoegd. Als onderdeel van de upgrade van Linux Mint 20 hebben we mensen aanbevolen hun systeem samen te voegen, maar niet iedereen deed dat. We waren op dat moment op de hoogte van deze mogelijke problemen en legden dit uit in de upgrade-instructies. Dit werd op dezelfde manier gedaan door Debian en door Ubuntu toen ze ook fuseerden. Alle distributies zijn toegewijd om beide systemen te ondersteunen.

Debian ging echter verder en begreep de impact die dit op de build zou kunnen hebben
Meer over deze brontekst
Brontekst vereist voor aanvullende vertaalinformatie
Feedback sturen
Zijvensters
Tekenlimiet van 5.000. Gebruik de pijlen om meer te vertalen.

Cinnamon verbeteringen
Hoewel de oplossing voor een geheugenlek een daadwerkelijke oplossing is, blijven sommige lekken jarenlang onopgemerkt. Meestal is dat omdat ze hardware- of stuurprogrammaspecifiek zijn, soms is het simpelweg omdat het bugrapport niet wijst op iets specifieks dat we missen en we het probleem niet kunnen reproduceren.

Cinnamon zelf vertrouwt op veel van uw GPU-stuurprogramma’s. Het kan overal tussen de 80 MB en 1 GB RAM gebruiken, afhankelijk van uw systeem en wat u ervan vraagt. Het is bijzonder klein voor Intel- en open-source-stuurprogramma’s en vooral groot voor 64-bits eigen NVIDIA-stuurprogramma’s. Het begint ook klein en gebruikt meer geheugen naarmate u meer functies activeert. Het groeit meestal in de loop van de tijd en tot een bepaald punt. Dat punt hangt af van het aantal applets dat u gebruikt, of u alle functies gebruikt en het systeem waarop u zich bevindt. Als je dat punt bent gepasseerd, als Cinnamon oneindig blijft groeien, kijk je naar een geheugenlek.

We weten dat er nog steeds een paar lekken zijn, omdat we horen van mensen die terugkomen naar hun computer nadat ze dagenlang inactief waren geweest om hun kaneelproces te vinden met behulp van 2 GB, 4 GB, 6 GB RAM. We weten nog niet wat de oorzaak van deze lekken is, maar we hebben een oplossing in Cinnamon 5.0.

Met behulp van de systeeminstellingen kun je een maximale hoeveelheid RAM instellen die Cinnamon kan gebruiken.

Als dat maximale aantal bereikt is, zal Cinnamon zichzelf herstarten. U verliest uw sessie of uw vensters niet, het reageert slechts ongeveer een seconde terwijl het zichzelf intern opnieuw opstart. Het houdt een logboek bij van dergelijke gebeurtenissen, zodat u kunt zien of dit vaak gebeurt en ons kan helpen het probleem op te lossen.

Een ander ding dat we verbeteren, is het beheer van specerijen. In eerdere Cinnamon-versies waren er verschillen tussen het geïnstalleerde tabblad en het downloadtabblad voor applets, desklets en extensies.

We hebben de manier waarop dingen werken aangepast om ervoor te zorgen dat alles correct wordt vertaald en dat alle kruiden dezelfde naam, pictogram en beschrijving hebben, of ze nu zijn geïnstalleerd of niet.

We laten ook meer informatie zien, zoals de naam van de auteur en de unieke ID van het kruid, en we werken momenteel aan de mogelijkheid om ZIP-kruiden van derden grafisch te installeren.

Achter het gordijn hebben we ook de validatie en vertaling van specerijen versterkt en continue integratie geïmplementeerd.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top