Antivirusscanners afdoende voor Linux?

Een kort verslag van het artikel “Aanvalsvector-voor-windows-netwerken-linux-machines”

Linux-gebruikers die verstandig met hun systeem omspringen, hebben niet zo heel veel te vrezen van malware. Maar dat is anders voor IT’ers die netwerken beheren van zowel Linux- als Windows-machines.

Onderzoek van AV-testers
Zij hebben antivirussoftware onderzocht en keken naar drie dingen:
De detectie van Windows-malware, de detectie van Linux-malware en de hoeveelheid false postives. In de testomgeving werd de 64-bit LTS Ubuntu 12.04 gebruikt…
(Houd er rekening mee dat de uitslag met andere Linux systemen anders kan zijn.)

Onveilige software
De meeste bedriegingen komen binnen met software of updates die worden geinstalleerd via packagebronnen buiten de distributie om waarvoor tijdelijke rootrechten gevraagd worden. Hierdoor kunnen belangrijke systeemcomponenten vervangen worden en kunnen backdoor-toegangen worden geplaatst die worden gebruikt voor een botnet.

Welk antivirus programma is geschikt?
“je kunt je de moeite van installatie besparen als elk tiende malwarebestand zonder problemen doorkomt”
Volgens Jörg Luther, hoofdredacteur van LinuxUser, wordt met dit onderzoek de filosofie ondersteunt dat een bekende naam en betaalde software niet automatisch een beter product opleveren.

Conclusie
Uiteindelijk vormt antivirus je tweede lijn van defensie tegen malware:
Het is in de eerste plaats aan gebruikers om op te letten. Linux-gebruikers hebben over het algemeen weinig om zich zorgen over te maken, zolang de systemen maar bijgewerkt blijven, poorten die niet essentieel zijn niet worden gebruikt, software alleen van betrouwbare bronnen wordt geïnstalleerd, browsers geen actieve content automatisch afspelen en gebruikers niet op alles dat in de mailclient verschijnt klikken.

Bron: Aanvalsvector voor Windows-netwerken: Linux-machines” Computerworld 7-10-2015

Posted by:

Joan

3 Comments

 1. Klaas -  11 oktober 2015 - 20:08

  “Linux-gebruikers hebben over het algemeen weinig om zich zorgen over te maken, zolang de systemen maar bijgewerkt blijven, poorten die niet essentieel zijn niet worden gebruikt, software alleen van betrouwbare bronnen wordt geïnstalleerd, browsers geen actieve content automatisch afspelen en gebruikers niet op alles dat in de mailclient verschijnt klikken.”

  Geldt niet alleen voor linux gebruikers maarook voor gebruikers van andere Operating Systems. Linux biedt in dit geval echt geen voordeel.

  Beantwoorden
  • Joan -  11 oktober 2015 - 20:42

   Dit is een Linux site en bemoeien ons zo min mogelijk met andere systemen. Lees het hele artikel, zie bron.

   Beantwoorden
 2. Sebastiaan -  11 oktober 2015 - 23:35

  Veel van deze dingen gelden voor elk OS. Een AV oplossing is altijd 2e hands, en altijd na de daad. Geen enkele virusscanner is pro-actief..

  Beantwoorden

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top