Linux Mint 18, wat gaat het worden?

Reactie van Clem op verontrustte ideeën van Linux Mint gebruikers en enige uitleg over de nieuwe opbouw van Linux Mint 18.

Korte vertaling van een bericht van Clem op donderdag, 28 januari 2016

Met dank aan de vele donateurs die voor het team een grote stimulans zijn.

Nieuwe Look and feel
De nieuwe “look and fiel” zal niet veel afwijken van de huidige versies en aansluiten bij de wensen van de Mint gebruikers. De LTS strategie is een hoofddoel geworden zonder in de basis te experimenteren.

De opkomst van de IPad en IPhone en de nieuwe trend van “flat” heeft ook gevolgen. Er wordt sterk op gelet zonder de intentie om er direct in te duiken, maar om ervan te leren en te bekijken of er mogelijkheden zijn om te verbeteren wat al wordt gedaan.

Er wordt gesproken over icons en GTK thema’s en de support van Mint-X zodat met een muisklik Mint 18 er hetzelfde uitziet als Mint 17. Wat betreft de thema’s wordt er gewerkt aan een meer modern uiterlijk zonder minimalistisch te zijn, maar professioneel met kleine kleuraanpassingen. Het gevoel van Mint-X bij de introductie wordt nagestreefd, maar dan anders en modern.

X-Apps
De Gnome 3.18 waarin veel GTK en Cinnamon applicaties zitten is sterk veranderd sinds versie 3.10 (gebruikt in Mint 17).
Er is nog veel veel werk te verrichten, in het bijzonder door Unity, het belangrijkste product van Ubuntu dat zwaar leunt op GTK, de GNOME applicaties en de Gnome-omgeving zelf. Hierdoor is het niet alleen de upstream versie van 3.18 waaraan wordt gewerkt, maar een verzameling patches met hun eigen kwesties (een voorbeeld is dat Ubuntu de menu en titel balken in toepassingen herintroduceerde, maar zonder hun headerbar te herschrijven .. dus kunnen ze soms alle drie worden gebruikt.

In het verleden was het bekend maar niet belangrijk en werd opgelost door minder nieuwe apps en alternatieven te gebruiken. Dat werkte goed voor de korte termijn.

Voor de lange termijn zou het een belangrijk onderdeel kunnen worden maar Cinnamon krijgt geen eigen applicaties omdat het zou gaan afwijken van MATE en Xfce. Om dezelfde reden is ook niet veel tijd besteed aan ontwikkeling van applicaties voor MATE.

Het idee om met apps te werken werd algemeen en sluit perfect aan bij alle versies. Met de start van Mint 18 was de tijd rijp om daarmee te beginnen.

X-Apps is een verzameling van algemene GTK3 applicaties voor gebruik van standaard desktop componenten in Cinnamon, MATE en Xfce. In Mint 18 zullen de “X apps” ons toelaten om enkele Gnome toepassingen te vervangen (met behulp van headerbars en een opvallende lay-out). Op lange termijn zal het X-App project kunnen innoveren in nieuwe functies en verbeteringen in de applicaties zelf.

Hier een voorbeeld van een X-App voor Xedit, de text editor:
-Het is gebaseerd op Pluma, werkt als Pluma en Gedit 2.30.
-Het ziet er hetzelfde uit en het werkt op dezelfde manier. Het maakt gebruik van GTK3 dus HiDPI ondersteunt.
-Het is een generieke (algemene) applicatie genaamd “Text Editor” zowel voor Cinnamon, MATE als Xfce.
-Onder de motorkap is het niet afhankelijk van GNOME / MATE zoals gedit / pluma doen.
-GNOME gebruikers kunnen gedit 3.18 installeren vanaf de repositories (programma verzameling).
-Het is een applicatie die ontwikkelt kan worden, niet alleen voor ons, maar ook voor andere distributies en niet alleen voor één desktop maar voor velen.

Afbeelding:
Een voorbeeld van X-App, toont de nieuwe editor Xedit ter vervanging van Gedit en Pluma.

Airtop
Na het succes met de MintBox Mini is er een nieuwe passief gekoelde computer door Compulab ontwikkeld, de AirTop.

Afbeelding:
De nieuwe AirTop

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top