Linux Mint 18

Korte vertaling van Monthly News van Clem – 6 mei 2016.

* Nieuwe onderdelen
In april kwam de release van Cinnamon 3.0 en 1.14 MATE, die in de komende Linux Mint 18 zullen komen.

Als onderdeel van het “xApps” initiatief, dat gericht is op cross-desktop en cross-distributie software, worden ook de volgende toepassingen aangepast:

Een mediaspeler op basis van totem, genaamd xplayer.
Een text editor gebaseerd op pluma, genaamd XED.
Een afbeelding programma op basis van eog, genaamd xviewer.
Een document lezer op basis van ATRIL, genaamd xreader.

Deze 4-toepassingen zullen als standaard in Linux Mint 18 worden aangebracht waar ze totem, gedit, pluma, eog, eom, evince, atril en eventueel ristretto zullen vervangen.

LMDE 2 “Betsy” is begonnen met het voorbereiden van een aantal updates voor Cinnamon 3.0 en MATE 1.14. De 4 hierboven genoemde xApps  zijn reeds beschikbaar in de Betsy repositories.

* Veranderingen in uitgave management
OEM-installatie en NoCodec iso’s zullen niet meer worden vrijgegeven. In plaats daarvan worden iso’s verzonden zonder de codecs die zowel de traditionele als de OEM-installaties zal ondersteunen.
Dit zal onze release-cyclus tot 4 gescheiden delen verminderen en de productie en het testen reduceren tot 12 ISO images.

Multimedia codecs kan eenvoudig worden geïnstalleerd:
Vanuit het welkomstscherm, door te klikken op “Multimedia Codecs”
of vanuit het hoofdmenu, door te klikken op “Menu” -> “Geluid en Video” -> “Install Multimedia Codecs”
of tijdens de installatie, door te klikken op een checkbox optie.

* Bijgewerkt pakket basis
Het basispakket voor Linux Mint 18 is Ubuntu 16.04,

Hardware ondersteuning is ook sterk verbeterd. Eén Asus laptop werd specifiek gekocht om een aantal hardwarekwesties te onderzoeken. Het besturingssysteem zou niet draaien zonder “nomodeset” en het touchpad werd niet goed herkend. Met het verhuizen naar de nieuwe basis werkt alles out of the box.

We zijn nog niet klaar met de hardware testen, maar het ziet er goed uit tot nu toe.

Een andere test laptop is de Apple MacBook Pro en ook hier ziet alles er veelbelovend uit. De installatie van de Broadcom drivers werkt zo goed als voorheen, actieve en inactieve gebeurtenissen lijken goed ondersteund te worden, het lijkt erop dat helderheid van het scherm en toetsenbord backlight nu ook goed herstellen na een herstart.

De kwestie van Logitech Unified Receivers, waardoor draadloze toetsenborden altijd een Amerikaanse lay-out in het inlogscherm gebruikten, werd ook gefikst. De nieuwere Linux 4.4 kernel brengt ondersteuning voor meer hardware-apparaten en componenten, waarvan sommige niet in Linux Mint 17.x. werden herkend.

* Het nieuwe thema
We spraken eerder over een nieuw thema en we hebben twee dingen gemerkt:
ten eerste, dat sommigen van jullie er erg enthousiast over waren.
ten tweede, dat sommigen van jullie ook bang waren voor de veranderingen die dit zou introduceren.
Ik denk dat ik goed nieuws voor iedereen heb. We besloten om met de nieuwe trend op de bandwagon te springen (zoals wel wordt gezegd) met een nieuw “plat” thema genaamd “Mint-Y”, gebaseerd op de zeer populaire “Arc” en “Moka” thema’s. Maar hebben we ook besloten om niet gewaagd te zijn en dus in plaats van een brutale verandering, dit nieuwe thema langzaam te introduceren en ondersteunen zowel de oude “Munt-X” en de nieuwe “Munt-Y”.

Beide thema’s worden in Linux Mint 18 geïnstalleerd en het “Mint-X” thema zal standaard gebruikt worden, waarmee Linux Mint 18 exact dezelfde aanblik heeft als Linux Mint 17.

* HiDPI support
Veel werk zat ook in porten van onze toepassingen voor GTK3 / python3 / Gsettings en het verbeteren van hun HiDPI ondersteuning. Dit omvat het grootste deel van de Munt tools, maar ook de xApps.

Ook Firefox schakelde en ondersteunt nu ook HiDPI.

We overwegen ook MATE 1,16 te migreren (dit voor de volgende cyclus, ter voorbereiding van Linux Mint 18.1).

* Schedule
De BETA uitgave voor Linux Mint 18 wordt verwacht in juni. Bijzondere data worden niet gegeven en de ISO’s komen “als ze klaar zijn”.

Posted by:

Joan

1 Comment

  1. Rob Knol -  5 juli 2016 - 22:39

    Waarom is mint 18 niet via de update manager te verkrijgen?

    Beantwoorden

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top