Een digitale ramp

6 redenen waarom een IoT-ramp onvermijdelijk is. Webwereld – 24-2-2017 – door Henk-Jan Buist.

In het artikel wordt beschreven “Waarom we afstevenen op een grootschalig internet incident waarbij de lichten letterlijk uitgaan”.

De oorzaak ligt vooral in de beveiliging van data kanalen, waarvan IoT een groeiend probleem vormt.
De laatste grote DDOS aanvallen worden toegeschreven aan het beveiligingsgebrek van deze nieuwe vorm van internetaansluitingen met slimme apparaten.

Het lijkt door de grote tegenstrijdige belangen onmogelijk om afdoende maatregelen te nemen om een digitale ramp te voorkomen, waardoor een ramp onvermijdelijk is.
Daarom zal er meer moeten worden gedaan om internetgebruikers ervan te overtuigen dat beveiliging niet alleen een internet probleem is, maar vooral een bescherming van de eigen veiligheid.

Op pagina 6 van het artikel worden voorbeelden gegeven van onbeveiligde apparaten en kan iedereen via beveiligingscamera’s even mee loeren in beveiligde omgevingen.
Alle netwerkapparaten zonder authenticatie kunnen op deze manier worden gebruikt en een onderdeel vormen van een aanvalsnetwerk en daardoor meewerken in een DDOS aanval.

In een ander artikel was al eens met voorbeelden aangegeven wat het effect kan zijn van onbeveiligde bewakingscamera’s in woningen.
Men denkt er kennelijk niet bij na dat inbrekers hiermee een mogelijkheid hebben om het juiste tijdstip voor een inbraak te plannen of informatie te ontdekken waarmee kan worden gechanteerd.

Heb jij er geen probleem mee dat iedereen in je slaapkamer kan kijken of de garage en slimme sloten kan openen? Heb jij er geen probleem mee dat de slimme thermostaat midden in de winter uitvalt? Leef dan rustig door, negeer dit artikel en wacht rustig af tot internet totaal uitvalt.

Joan.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top