Pinebook Installeren

Het installeren van een Pinebook is niet moeilijk maar anders dan een volledig OS met een *.iso of *.img op een pc of mac.

* Moederbord systeem
De basis van het Pine-nootbook is de Pine64-SBC dat gebruik maakt van het ARM systeem. Dit betekend dat hierop Windows niet zal draaien en alleen x64 (Linux) programma’s kunnen worden gebruikt.

* Geïnstalleerd systeem
Op de eMMC van de Pinebook is standaard een aangepaste versie van Ubuntu 16.04 Xenial Mate geïnstalleerd. Het nootbook zal hiermee alleen starten als geen andere opstartbare Micro-SD kaart in de externe poort is aangesloten.
Een opstartbare Micro-SD kaart in de externe poort zal altijd voor het eMMC systeem worden gelezen.

* Andere systemen
Er zijn buiten de geïnstalleerde Ubuntu diverse andere systemen die op de Pinebook kunnen worden gestart. Denk daarbij aan Debian, Ardoid, openSUSE enz. Er zijn geruchten dat een ARM Linux Mint in ontwikkeling is. Een groeiende lijst is te vinden op Pine A64 Software Release.
Systemen kunnen op een Micro-SD kaart worden geïnstalleerd en daarna worden gestart of op de eMMC worden getransporteerd. Dit installeren of transporteren wordt flashing genoemd.

* Installatie programma
Om de systemen te installeren wordt een appimage op een Micro-SD kaart aangemaakt. Dit kan worden gedaan met een Linux, Windows en Mac OS. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, maar gaat eenvoudig met het grafische installatie programma PINE64-Installer en Etcherinstaller.
Alle drie de Operating Systemen hebben hun eigen Pine-installer, waarbij Linux een versie heeft voor x86 en x64 systemen.

Klik op de afbeelding om te zien hoe de installer werkt.
* Installatie appimage
De systemen worden aangemaakt in een “.appimage” bestand dat door de Pinebook gelezen kan worden. In het kort is een appimage een bestand met een programmalijst die bepaalt wat er wordt geïnstalleerd.
Omdat er in een *.iso en *.img onderdelen zitten die niet op een x64 ARM werken, bevat deze verzameling niet alle onderdelen van een complete systeem installatie zoals op een pc of Mac. Zo ontbreekt onder anderen Gparted omdat dit alleen voor x86 en .386 systemen is ontwikkeld. Ook in de programmabibliotheek, bekent als Software-beheer of -boutique, ontbreken programma’s.

* Start appimage
Om een .appimage op een Pine- te starten is het voldoende om de geprepareerde Micro-SD kaart in de SD poort van de Pinebook te steken en deze te (her)starten.
Afhankelijk van de SD kaart-inhoud zal een systeem starten of er wordt gevraagd om de appimage op de eMMC te flash-en.

* Engelstalige uitleg voor:
Ubuntu installatie

Android installatie

AppImage specificatie

* Zie Pinebook, een Open Source notebook voor een overzicht van de Pinebook artikelen.

Posted by:

Joan

4 Comments

 1. Leon -  16 november 2017 - 23:05

  Staan aardig wat fouten in dit stuk :
  “De basis van het Pine-nootbook is de Pine64-SBC dat gebruik maakt van het ARM systeem. Dit betekend dat hierop Windows niet zal draaien en alleen x64 (Linux) programma’s kunnen worden gebruikt.”
  x64 drait niet op een ARM systeem, dat draait op Intel en AMD 64 bits systemen

  “Er zijn geruchten dat een AMD Linux Mint in ontwikkeling is. ”
  Tja, Linux Mint heeft al jaren AMD 64 versies

  “Zo ontbreekt onder anderen Gparted omdat dit alleen voor x86 en .386 systemen is ontwikkeld.”
  x86 en 386 is hetzelfde

  Beantwoorden
  • Joan -  18 november 2017 - 20:07

   De Pinebook werkt niet met x86 programmatuur, wel met GNU/Linux x64 programmatuur. Dit behoudens een speciaal voor ARM 64 ontwikkelde Windows 10 versie met veel beperkingen.

   Kan je aangeven waar een Linux Mint versie voor ARM x64 beschikbaar is?
   Graag dan ook even melden op https://community.linuxmint.com/idea/view/4901.

   Als x86 en i386 het zelfde zijn, dan is het toch raar dat er nog steeds twee versies worden aangeboden?

   Beantwoorden
   • Leon -  19 november 2017 - 19:50

    Waar heb ik gezegd dat er een ARM x64 versie van Linux Mint beschikbaar is? Als ik jou was zou ik je “artikel” maar eens goed nalezen, want het barst zoals gewoonlijk weer van de fouten. Diep triest dat ze jou stukjes laten schrijven over zaken waar je totaal geen verstand van hebt. Nog triester dat je iedere keer maar fouten blijft maken en weigerd dit in te zien. Jammer dat de vorige beheerders met dit forum / site moesten stoppen, die hadden meer kennis in hun pink dan dan jij in je hele lichaam

    Beantwoorden
    • Joan -  20 november 2017 - 21:16

     Typefout, AMD moet ARM zijn. Aangepast.
     Er bestaan veel misverstanden over benamingen in de IT, waarvan in verband met dit onderwerp op https://www.startpagina.nl/v/computers-internet/besturingssystemen/vraag/196209/64-bit-x64-x86 een voorbeeld is te lezen.
     Het is ook altijd lastig om in een kort artikel voor elk niveau een balans te vinden tussen populaire of functionele benamingen. Wat voor de een niet genoeg is, kan voor de ander teveel zijn.

     Ik nodig je uit om productief mee te werken door verbeteringen aan geven en / of zelf goede artikelen te schrijven. Met afkraken bereik je geen betere artikelen.

     Beantwoorden

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top