Linux Mint 18.2 “Sonya”

Vertaling van Monthly News: door Clem – 1 juni 2017

In deze vertaling van het nieuwsbericht van Clem staan ook enkele interessante antwoorden op vragen over de vorige en nieuwe Linux Mint versie’s.

Linux Mint 18.2 “Sonya” is er bijna. De Cinnamon en MATE edities zijn in de QA (eind testfase) en we zijn bezig om deze in het begin van deze maand als BETA te verspreiden.

Cinnamon krijgt versie 3.4 en MATE versie 1.18.

De omschakeling naar LightDM is bevestigd met ‘out of the box’ support voor gast gebruikers met een eigen inlogscherm.

Er zijn veel onderdelen verbeterd en vernieuwd, waaronder Blueberry, Xed, Xplayer, Xreader, Pix, Xviewer, de Update Manager en het Software Sources configuratie gereedschap.

Hieronder een vertaalde selectie uit de vragen.

Vraag
Maak uw versie van Linux beter en compatibel, en maak het commercieel beschikbaar.
Antwoord
Door Clem: We hebben geen voornemen om software te verkopen. We worden ondersteund door onze gemeenschap en dat werkt echt goed voor ons. Wanneer nieuwe hardware op de markt komt, is het de verantwoordelijkheid van de fabrikant om drivers te leveren of op zijn minst de specificaties voor de nieuwe hardware. Door de vrijgave cyclus en het belang van stabiliteit duurt het enige tijd voordat nieuwe hardware wordt ondersteund in nieuwere kernels, en deze kernels in de repositories worden geplaatst. De vorige versies is met kernel 4.4 verzonden, we testen 4.8 voor deze BETA’s en 4.10 is ook beschikbaar in de repositories.
Soms worden we geconfronteerd met fabrikanten die geen interesse hebben in het vrijgeven van specs en/of drivers om hun hardware te ondersteunen voor de 1 of 2% markt die Linux-gebruikers vertegenwoordigen. Als men dat merkt, raak ze dan met de portemonnee en koop van bedrijven die dat wel interesseert en negeer hen die dat weigeren.

Vraag
Update Manager: De update niveaus 1 en 2 kunnen misschien worden gecombineerd in één “veilig” niveau. Het praktische nut van deze twee lijkt niet groot. Hoe simpeler, hoe beter….
Antwoord
Door Clem: Het maakt niet uit welk niveau het is, het is gebruikelijk dat alle veiligheid updates altijd worden getoond. Het is jouw pc en je kan met de Voorkeuren de keuze verfijnen.
Wat betreft niveau 1 en 2 is er wel een groot verschil. Niveau 1 is speciaal voor updates die de vlag “eigen software” hebben. Niveau 2 zijn updates voor alle software die niet in andere niveaus zijn vermeld. Ik denk dat het verschil relevant is voor sommige gebruikers. Er zijn mogelijkheden om elk niveau te selecteren. Er is ook een mintupdate-cli waarmee een en ander kan worden geautomatiseerd.

Vraag
Het enige wat ik wens is dat het veranderen van de achtergrondkleur van Nemo (of andere dingen die verband houden met Window Manager) eenvoudig waren via een GUI. Ja, we kunnen het thema aanpassen met behulp van css, maar stel je voor dat je de kleuren zowel voor Cinnamon en Nemo (inclusief het contextmenu) met behulp van een eenvoudige GUI kon aanpassen, alleen glijbalkjes: rood – groen – blauw .. Als zoiets in de toekomst gebeurt, wordt Mint onvergelijkbaar op Aarde voor zowel het gemak van de installatie als het gemak van de aanpassing.
Antwoord
Door Clem: Die functie (bekent als custom folder backgrounds ..) was jaren geleden aanwezig in Nautilus en het werd verwijderd door GNOME. Het is nog steeds aanwezig in Caja (MATE) maar het zit niet in Nemo. Het is niet veel gevraagd en ik veronderstel dat we het misschien weer kunnen toevoegen. Het zou niet te moeilijk moeten zijn en ondersteunen dan ook emblemen, aangepaste pictogrammen en zelfs map kleuren .. dus waarom niet!

Vraag
Zijn er al plannen voor een upgrade naar LMDE 3 omdat Debian stretch in juni zal worden vrijgegeven?
Antwoord
Door Clem: Nee, er zijn nog geen plannen met betrekking tot LMDE 3. We zullen deze waarschijnlijk in de volgende cyclus invoeren. Voorlopig is ons ontwikkelingsdoel nog steeds LMDE 2. MATE 1.18 is al ingevoerd. Cinnamon 3.4, de Xapps en de meeste van de nieuwe functies die in 18.2 aanwezig zijn worden daar ook ingezet.

Vraag
Zal Mesa 17.0.2 beschikbaar zijn voor 18,2? Ik heb een AMD R290x kaart en gebruik nog steeds Cinnamon 17.3. Toen ik Cinnamon 18 probeerde te installeren, bootte het met een zwart scherm.
Antwoord
Door Clem: De versie van mesa is 12.0.6. Meer recente versies zijn via PPA te verkrijgen (bijvoorbeeld https://launchpad.net/ ~paulo-miguel-dias/+archive/ubuntu/pkppa?field.series_filter=xenial biedt 17.1.1). Ook kan de herstelmodus worden gebruikt om in een root console te komen, of simpelweg op CTRL+ALT+F1 te drukken, nadat de opstartvolgorde is voltooid, en installeer amdgpu-pro (https://forums.linuxmint.com/viewtopic. php? t = 229229).

Vraag
Wat is de beste manier om de aankomende Mint Mate versie te installeren met een “secure boot, UEFI”-box met de bedoeling dual boot (Win10 en LinuxMint 18.2)?
Antwoord
Door Clem: Instellingen kunnen variëren, we zijn goed op de hoogte van de vele verschillende implementaties van EFI. Op de meeste computers kan Linux Mint 18.2 in de EFI-modus geïnstalleerd worden zonder SecureBoot uit te schakelen.

Vraag
Sinds Ubuntu 16.04.2 is de X Stack onverenigbaar met mijn computer (het scherm flitst zo nu en dan, wat vervelend is). Gebruikt Linux Mint 18.3 die X Stack?
Antwoord
Door Clem: We gebruiken de HWE-stack zelf niet, maar we hebben alle pakketten bijgewerkt. Ik zie echter geen groot verschil tussen de twee stacks en de versie van Xorg is ongeveer hetzelfde. Kan dit in een van de updates een regressie zijn, of een kernel-regressie tussen 4,4 en 4,8 misschien? Gebruik je dubbele monitors in DP + HDMI?

Vraag
Met Linux Mint 18.0 en 18.1 bevriest de Backup Tool op mijn systemen.
Is dit of kan dit worden gecorrigeerd?
Antwoord
Door Clem: Mogelijk … we hebben daarin crash/vries situaties opgelost omdat het programma over gebroken links viel. Gelieve dit te controleren met het volgende pakket: http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mintbackup/mintbackup_2.2.8_all.deb.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top