Pinebook, eerste ervaring.

Na vier weken de Pinebook in bezit te hebben, beschrijf ik hiermee mijn ervaringen.

De Pinebook was geïnstalleerd met Ubuntu Xenial Mate waar al het een en ander mee was geëxperimenteerd en aangepast. Dat is geen basis om een systeem te testen en heb daarom op een Mac laptop met pine64-installer een schone installatie van het Ubuntu-Xenial-Mate pakket op een externe Micro-SD kaart geïnstalleerd. De installatie verliep snel en soepel en zal in een apart artikel worden beschreven.

Mijn nieuwe systeem werkt vanaf de externe SD kaart die automatisch start als de Pinebook wordt aangezet of herstart. Het interne eMMC geheugen waarop het oude systeem nog staat is helemaal bereikbaar en ook op aangesloten USB sticks en USB-drives zijn alle bestandssystemen leesbaar zoals we dat gewend zijn bij Linux Mint. Voor internet is standaard wifi aanwezig, maar kan met een convertor via de geluidspoort ook aan ethernet worden aangesloten.

Doordat niet alle Ubuntu onderdelen geschikt zijn voor een ARM systeem ontbreken een aantal (systeem) onderdelen en programma’s die in een normale distributie standaard worden geïnstalleerd. Zo is de bashshell (terminal) beperkt en de Softwarebibliotheek is leeg waardoor programma’s niet kunnen worden geïnstalleerd zoals in een normale distributies. Alternatieven die via internet kunnen worden gevonden moeten wel voor de ARM processor geschikt zijn. Daardoor zal bijvoorbeeld Gparted en Unetbootin niet werken.

De Pinebook met Ubuntu werkt met mijn opstelling niet geheel probleemloos. Met vijf sites in Firefox, Pluma, Libreoffice-calc en Caja wijst Procesbeheer minder dan 50% processoractiviteit en geheugengebruik aan, maar als de programma’s actief worden gebruikt kan het processorgebruik snel stijgen en heeft de processor soms moeite om de gegevens te verwerken. Dit kan dan resulteren in een korte bevriezing van het systeem.
Met Firefox kan het zelfs gebeuren dat pagina’s crachen en niet meer kunnen worden geladen. Dit gebeurd vooral als in Facebook een nieuw onderwerp wordt aangemaakt. Alleen een herstart van Firefox is dan nog een mogelijke oplossing. Tekstberichten kunnen in Facebook wel worden verzonden. Of dit met de wifi verbinding te maken heeft weet ik nog niet (zie wifi probleem). Procesbeheer geeft over de internetverbinding geen enkel probleem aan.
Het touchpad is groot en erg gevoelig en veroorzaakt nogal eens het verspringen van de cursor. Ook hier zijn de instellingen beperkt.
Energiebeheer en pauze stand werken zonder probleem.

De installatie van andere systemen moet met een normaal OS. (zie Pinebook installeren)

Het updaten van het systeem gaf problemen met de boot sector omdat die te klein was voor de updates. Hoe en of dit kan worden aangepast heb ik nog niet onderzocht.

Appimage bestanden kunnen niet op de Pinebook worden uitgevoerd.

Het eMMC kan worden vervangen voor een groter exemplaar, hoewel dat niet altijd vlekkeloos gaat.

Mijn eerste conclusie.
De Pinebook is een leuk nootbook waarmee goed gewerkt kan worden met voor ARM geschikte programma’s, als er niet teveel van wordt gevraagd. Het is geen krachtpatser en daarvoor ook niet ontworpen. Er zijn diverse systemen en desktops beschikbaar.
Het is mogelijk dat als met de ingebouwde of uitgebreide eMMC wordt gewerkt, de processor minder belast wordt en de problemen minder snel zullen voorkomen. Het is ook mogelijk dat de Pinebook met andere systemen andere resultaten geeft. Dit heb ik nog niet kunnen testen, maar als iemand daarmee ervaring heeft zou een Nederlandstalige beschrijving daarvan een goede aanvulling zijn.

* Zie Pinebook, een Open Source notebook voor een overzicht van de Pinebook artikelen.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top