Linux Mint 19.1 “Tessa”

Linux Mint 19 is alweer enige tijd door velen aangeschaft en uitgeprobeerd. Ondanks de grote interne veranderingen zijn er weinig kinderziektes geweest.
Er zijn weer nieuwe mogelijkheden voor de nieuwste apparaten. Helaas, maar onoverkomelijk, worden de oudste systemen minder goed bediend (je kunt niet alles hebben). Ook de nodige uitbreidingen, door gebruikers aangegeven wensen, spelen hierbij een rol en is het geheel weer wat groter geworden dan LM 18.4.
Ondanks, of juist doordat, het intern is gemoderniseerd, is de bediening eenvoudig en werkt het soepel. Het starten wordt als iets trager ervaren, maar het starten van programma’s gaat over het algemeen sneller.
Een groot pluspunt vind ik Timeshift dat een backup van het systeem gedeelte kan maken en bij het updaten van Linux Mint vraagt of er eerst een backup moet worden gemaakt. Meer info heirover is te vinden op de LinuxMint NL wiki.

Er zijn veel mogelijkheden om het systeem aan te passen, maar er is bijna niets wat móét worden aangepast. Voor sommige daarom een beetje saai systeem.
Vragen over een printer of scanner die niet meteen werkt komen het meest voor. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de fabrikanten sneller nieuwe producten maken en daardoor geen tijd hebben of nemen om een Linux aanpassing in te bouwen of Linux driver te publiceren.

Aan Linux Mint 19.1 met de naam Tessa wordt gewerkt om nieuw ontdekte problemen aan te pakken, want die verschijnen altijd wel, en nieuwe verbeteringen aan te brengen. Van de nieuwste versie 19.1. zijn de Xfce, MATE en Cinnamon inmiddels als BETA versie vrijgegeven en kunnen door gebruikers worden getest.
Zoals algemeen bekent mag zijn, wordt de Linux Mint KDE versie niet meer geleverd.

Nu maar eens kijken of er weer wat van het echte werk aan het systeem kan worden gedaan, maar gezien de ervaring met Linux Mint zal het wat dat betreft wel weer onnodig blijken. Saai? gelukkig wel.

Veel plezier met het uitproberen van Tessa, de nieuwe Linux Mint vriendschap.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top