Linux Mint 19.1 “Tessa”

Linux Mint 19 is alweer enige tijd door velen aangeschaft en uitgeprobeerd. Ondanks de grote interne veranderingen zijn er weinig kinderziektes geweest.
Er zijn weer nieuwe mogelijkheden voor de nieuwste apparaten. Helaas, maar onoverkomelijk, worden de oudste systemen minder goed bediend (je kunt niet alles hebben). Ook de nodige uitbreidingen, door gebruikers aangegeven wensen, spelen hierbij een rol en is het geheel weer wat groter geworden dan LM 18.4.
Ondanks, of juist doordat, het intern is gemoderniseerd, is de bediening eenvoudig en werkt het soepel. Het starten wordt als iets trager ervaren, maar het starten van programma’s gaat over het algemeen sneller.
Een groot pluspunt vind ik Timeshift dat een backup van het systeem gedeelte kan maken en bij het updaten van Linux Mint vraagt of er eerst een backup moet worden gemaakt. Meer info heirover is te vinden op de LinuxMint NL wiki.

Er zijn veel mogelijkheden om het systeem aan te passen, maar er is bijna niets wat móét worden aangepast. Voor sommige daarom een beetje saai systeem.
Vragen over een printer of scanner die niet meteen werkt komen het meest voor. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de fabrikanten sneller nieuwe producten maken en daardoor geen tijd hebben of nemen om een Linux aanpassing in te bouwen of Linux driver te publiceren.

Aan Linux Mint 19.1 met de naam Tessa wordt gewerkt om nieuw ontdekte problemen aan te pakken, want die verschijnen altijd wel, en nieuwe verbeteringen aan te brengen. Van de nieuwste versie 19.1. zijn de Xfce, MATE en Cinnamon inmiddels als BETA versie vrijgegeven en kunnen door gebruikers worden getest.
Zoals algemeen bekent mag zijn, wordt de Linux Mint KDE versie niet meer geleverd.

Nu maar eens kijken of er weer wat van het echte werk aan het systeem kan worden gedaan, maar gezien de ervaring met Linux Mint zal het wat dat betreft wel weer onnodig blijken. Saai? gelukkig wel.

Veel plezier met het uitproberen van Tessa, de nieuwe Linux Mint vriendschap.

Posted by:

Joan

7 Comments

 1. E Duursma -  18 januari 2019 - 12:24

  Hallo ik heb een vraag
  Nu heb ik nog een oude pc een vista kan daar ook linux op?
  Zo ja hoe doe ik dat.
  Ik heb geprobeerd het te downloaden maar verder kom ik niet

  Beantwoorden
  • Joan -  19 januari 2019 - 21:20

   Vista is een Windows systeem en geen computer.
   Je kunt op elke pc Linux installeren als je genoeg ruimte op de harddisk of andere verbonden opslag apparaat hebt. Het is wel belangrijk dat je onderzoekt of je pc 32bit of 64bit is, want een 32bit systeem kan wel op een 64bit pc maar 64bit systeem kan niet op een 32bit pc.

   Je kunt je vragen beter op het forum stellen (zie de link op de hoofdpagina), want dan heb je meer kans op een snelle reactie.

   Beantwoorden
 2. Johan Alphons M. De Kuijper -  25 januari 2019 - 18:32

  Linux mint is een gratis te downloaden programma, maar ik vind eenvoudiger windows 10 (nog steeds) gratis update met programma waarmee ik het via USB stick vanuit USB modus op een schone PC kan zetten dan dat ik die veel geroemde linux vind.

  Overal verwijzingen, maar niet één naar een aanklikbare downloadsite.
  Daar is nog niet zo goed over nagedacht, hoe je mensen zonder kennis van zaken nu eenvoudig over de streep kunt trekken

  Beantwoorden
  • Joan -  26 januari 2019 - 20:20

   Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, dat zou saai zijn.

   Heb je een smartphone? Ook GNU/Linux. Gebruik je internet? Ook GNU/Linux.
   GNU/Linux is gratis en daarmee is Linux Mint gemaakt dat ook gratis is en het bemoeit zich niet met jouw systeem. Windows is niet gratis, onderzoekt wat je allemaal met je pc aan het doen bent en drukt updades door zonder dat je er zelf iets tegen kan doen.
   Als je het spioneren van Windows zat bent is GNU/Linux het juiste alternatief.

   Als je op een van de blauwe woorden (linken) in het artikel klikt kom je op de officiële Linux Mint blog waar je ook een directe download linken kan aanklikken. De Linux Mint hoofdsite is https://www.linuxmint.com/.

   Beantwoorden
   • Nico -  27 september 2019 - 01:41

    ik kom op Linuxmint.com alleen maar links tegen waar ik de ‘mirror’ kan downloaden. De oorspronkelijke vraag van Joan/26 jan blijft wat mij betreft overeind staan …

    Beantwoorden
 3. sheikhedward -  4 februari 2019 - 03:03

  Wilde kijken of mijn pas aangeschafte Chinese PC met Win10 ook met Linux Mint kan draaien. En op een USB stick. Moet eerste keer wel het scherm 90 graden draaien. Ligt aan de BIOS zegt men.
  Tot nu toe werkt alles behalve geluid. Als je ziet hoe moeizaam bij andere gebruikers het geluid werkende wordt gekregen en via aanwijzingen in de Terminal allerlei opdrachten in tikken wordt ik steeds minder vrolijk. Al helemaal niet bij een total lockup en opnieuw met de Live iso Linux op de USB zetten.
  Overigens, de geinstalleerde USB stick werkt op een HP laptop van 3 jaar geleden wel volledig goed dus de Chinese hardware van de nieuwe ~laptop is een uitdaging. Het werk zal dus voorlopig niet onder Linux gebeuren als geluid, muziek en video niet volledig goed weer te geven is. Helaas, blijft Win10 op HP

  Beantwoorden
  • Joan -  5 februari 2019 - 22:36

   Linux Mint is net als Ubuntu voorzichtig met nieuwe apparaten en programma’s. Deze worden ondersteund als ze zijn getest. Bedenk hierbij ook dat de fabrikant moet willen meewerken. Veel gebruikt nieuws wordt ook sneller ondersteund doordat er meer vrijwilligers zijn die daarbij kunnen helpen.
   De nieuwste apparaten worden daardoor niet altijd herkend.

   Beantwoorden

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top