Linux Mint 9.2 voorbereiding – jan en feb 2019

Vertaling van: Linux Mint nieuws van 31 januari 2019 door Clem

Het is altijd een traktatie voor ons om te onthullen waar we aan hebben gewerkt en om het klaar te hebben op de release (verspreiding) dag. Dat is wanneer we reacties krijgen en zien dat mensen ervan genieten. Getuige zijn van een gelukkige gebruiker die blij is met de veranderingen die we hebben geïmplementeerd, is heel speciaal, net als het algemene gevoel dat een release goed is verlopen en dat de ontvangst ervan zeer positief was. We krijgen dat dankzij een vocale gemeenschap hier op de blog, op de forums en op IRC. Wanneer een maand later statistieken laten zien dat bijna 700 mensen zo blij met ons waren dat ze ons geld stuurden, geeft dat ons een goed gevoel en we weten dat er ook een stil publiek is dat genoten heeft van wat we deden. Heel erg bedankt hiervoor, niet alleen voor het geld, maar voor dat geweldige gevoel dat je ons geeft.

De 19.1-release en het overbrengen naar LMDE 3 gingen goed, dus we konden begin deze maand de ontwikkelingscyclus starten. Normaal gesproken halen we de pull-aanvragen in (we hebben er momenteel 92 open) en we beginnen met de implementatie van wat er op de routekaart staat, maar omdat we tijd voor de boeg hebben en reactie op delen van de verspreide informatie die we hebben verzameld, hebben we het grootste deel van januari doorgebracht over R & D, ontwerpoverwegingen en ambitieuze taken.
Hierbij waren drie aandachtspunten: kunstwerk, prestaties en het idee om Cinnamon in verschillende processen te splitsen. Ik praat meestal liever over wat we hebben bereikt dan over wat we ons voorstellen en dit is zeker geen belofte. Op dit moment zitten we hier diep in, het zal tot verbeteringen leiden, maar sommige van deze ideeën en projecten zullen waarschijnlijk ook mislukken of niet leiden tot iets op de korte / middellange termijn.

Op het gebied van illustraties overwegen we meer contrast toe te voegen (opnieuw), het standaardlettertype te wijzigen en onze opstart- en splash-schermen (isolinux, grub en plymouth) een nieuw uiterlijk te geven. We kijken ook naar de mogelijkheid voor de opstartschermen van de live ISO om taal- en keymap-selecties te ondersteunen.

Een ander gebied waar we aan werken is de Linux Mint-website. We kochten een aantal prachtige ontwerpen en we selecteren en passen ze aan om www.linuxmint.com (en uiteindelijk ook community.linuxmint.com) om te zetten in websites die er moderner en er goed uitzien, ongeacht op welk apparaat je ze bekijkt.

In Cinnamon bespreken we twee interne componenten:
DocInfo, die verantwoordelijk is voor het beheer van recente documenten, en Appsys (in combinatie met Cinnamon-menu’s) die verantwoordelijk is voor metadata van applicaties (hoe een bepaalde app te starten, hoe de applicatiemenu’s, welke vensters gerelateerd zijn aan welke app, welke pictogrammen / acties heeft een app..etc ..). Er zit veel technische schuld in deze twee componenten en ze maken het grootste deel van de laadtijd uit.

We bekijken ook het applicatiemenu bij loting, waardoor het gebruik van DocInfo en Appsys natuurlijk wordt vereenvoudigd, maar ook de impact op framerate wordt verminderd (itzexor kijkt in het bijzonder naar de Clutter- en St-objecten die we gebruiken en optimalisaties in PopupMenu-klassen) en slimmer worden met lazy-laden. Sommige discussies hebben geleid tot het idee om de categorie “Alle applicaties” te vervangen door een categorie met recent gebruikte en nieuw geïnstalleerde applicaties, anders dan de functionele interesse in een dergelijke functie, waardoor we de menufunctionaliteit zouden kunnen verbeteren.

Michael Webster werkt aan iets heel ingewikkelds, iets waar we het sinds het begin van de tijd over hebben gehad … om Cinnamon in meerdere processen te splitsen. Hij onderzoekt de mogelijkheid om applets in hun eigen proces te laten uitvoeren en objecten op afstand te renderen. Dit is op dit moment erg ambitieus en vrij veel R & D. We hopen dat hij zal slagen met een prototype. Als dat niet lukt, is er ook het idee om de weergave van de applet-inhoud in Cinnamon zelf te behouden en alleen de verwerking (vergelijkbaar met het dbus-menu) te delegeren, of om Cinnamon en applets bij elkaar te houden en de WM te splitsen.

Jason Hicks gaat verder met het verbeteren van de gegroepeerde vensterlijst, de vensterbeheerder en optimalisatie van de input-lag. Het is nu een beetje ingewikkeld binnen het team omdat we allemaal gefocust zijn op iets andere gebieden, maar ze hebben vaak invloed op elkaar. We gaan niet zo snel als we zouden willen, het is moeilijk om soms consensus te bereiken, de ontwerpconcepten die spelen zijn complex en sommige van de meeteenheden zijn erg moeilijk te meten, maar we hebben het hier vaak over en we maken langzaam maar zeker vooruitgang.

We hebben ook tijd besteed aan onze eigen ontwikkeltools, in het bijzonder aan iets dat Cinnamon-stat-stracker wordt genoemd, waarmee in de loop van de tijd de laadtijden en het inactieve resourcegebruik (CPU, RAM, FD’s …) kunnen worden gemeten.

We verwelkomden gm10 binnen het team. Hij draagt ​​veel bij aan enkele van de mintgereedschappen, in het bijzonder voor de updatebeheerder en de softwarebronnen.


Vertaling van: Linux Mint nieuws van februari 2019 door Clem

Er wordt weer flink gesleuteld aan Mint 19 waarvan hieronder de vorderingen worden beschreven.

Website Design
We werken aan een nieuw ontwerp voor onze hoofdwebsite. Toen het huidige ontwerp (en het logo) oorspronkelijk werden ontworpen, droegen ze een sterke identiteit en groeiden we er behoorlijk gehecht aan. Al een tijdje hoopten we een nieuw, uniek ontwerp te krijgen dat er als nieuw uit zou zien maar toch hetzelfde gevoel zou hebben, en dat was heel moeilijk te bereiken. In de tussentijd zijn we gebleven met iets dat vast zat in het verleden en dat werkt tegenwoordig niet goed. We hebben gehoord dat veel mensen vragen waarom onze website er zo oud uitziet en ik denk dat het tijd is om daar iets aan te doen.

In plaats van eeuwig te wachten op het perfecte ontwerp, hebben we besloten om modern ogende ontwerpen te kopen die waren gebaseerd op Bootstrap en om ze te gebruiken om iets schoons te maken, dat op alle apparaten zou werken en dat gemakkelijk in de toekomst kan worden onderhouden en aangepast.

Hier is een snelle preview van waar we aan werken. Houd er rekening mee dat sommige elementen waarschijnlijk zullen veranderen:

De bovenstaande lay-out wordt gebruikt door inhoudspagina’s.
De hoofdlandingspagina heeft een andere lay-out, zonder zijbalk, minder tekst en meer prominente elementen om te introduceren wat Linux Mint is en de belangrijkste functies ervan te presenteren.

Momenteel concentreren we onze inspanningen op de kopbalk en de sponsorsectie.

De kop balk moet een achtergrond of een textuur krijgen die het meer mintachtig maakt en de website meer identiteit geeft. Het navigatiemenu wordt ook gecentreerd en onder de titel geplaatst om een ​​groter logo mogelijk te maken.

In de sectie sponsors hopen we monochrome logo’s te gebruiken die beter bij het ontwerp passen.

Het ronde Mint-logo is een werk in uitvoering en het is iets waarmee we experimenteren om enkele van de problemen aan te pakken die we hebben met het huidige logo:
– Het schaalt niet goed. Als het klein is (bijvoorbeeld voor een favicon of een logo van een toepassingsmenu), is het ontwerp te complex om correct te worden weergegeven in een beperkt aantal pixels.
– Het ziet er niet uit in het midden vanwege de niet-symmetrische rand, met lege ruimte aan de linkerkant en geen aan de rechterkant.

We werken al een tijdje rond deze problemen. Eerdere releases hebben we verzonden met platte, semi-platte en symbolische versies van het huidige logo (het logo van uw toepassingsmenu in 19.1 is hiervan een voorbeeld) maar we kunnen niet alle problemen aanpakken zonder die rand in de vorm van een blad te verwijderen .

Aan de ene kant is het moeilijk omdat we eraan gehecht zijn, het is een sterk visueel symbool en het is een deel van onze identiteit geweest. Aan de andere kant opent het de deur naar scherpere beelden, beter uitziende panelen, menu’s en splash-schermen, dus we onderzoeken het.

Prestatieverbeteringen in Cinnamon
Enkele van de prestatieverbeteringen waar we het vorige maand over hadden, zijn in Cinnamon aangebracht. In de vensterbeheerder is veel gewijzigd om de ingangsvertraging verder te verminderen en de applicatiemenu-applet wordt nu tweemaal zo snel geladen en uitgevoerd als voorheen.

DocInfo en AppSys, twee zeer belangrijke interne componenten werden herzien en vereenvoudigd.

De bibliotheek met kaneelmenu’s is geport naar Meson en wordt momenteel herzien en vereenvoudigd door Stephen Collins.

Verbeteringen in de Mint-gereedschappen
gm10 leidt de verbeteren van de Mint-gereedschappen.

Hier is een voorbeeld van wat er al in Update Manager is geland:
– Geautomatiseerde verwijdering van oude kernels en niet langer benodigde pakketten
– Remming van systeemuitschakeling / opnieuw opstarten tijdens geautomatiseerde taken (geautomatiseerde verwijdering en / of automatische updates)
– Persistent geroteerde logs (in /var/log/mintupload.log)
– Auto-refesh is nu configureerbaar
– Specifieke versies kunnen op de zwarte lijst worden gezet (bepaalde pakket versies op de zwarte lijst zetten zonder toekomstige te blokkeren)
– Detectie van APT-vergrendelingen en het opnieuw-proberen-mechanisme (de manager faalt niet meer wanneer APT is vergrendeld)

De cache die wordt gebruikt door de Software Manager is verplaatst naar mint-common, omgezet in een Python-module en de mogelijkheid aangebracht om handmatig geïnstalleerde software te herkennen. Dit wordt bereikt door de installatielogboeken van Ubiquity te analyseren.
Bijgevolg kunnen de back-up tool en software manager in Linux Mint dezelfde cache delen en niet alleen de toepassingen vermelden die zijn geïnstalleerd via de softwarebeheerder, maar ook de toepassingen die op een andere manier zijn geïnstalleerd.

Reactie van LMNL moderator:
Dit kan mede een belangrijke verbetering worden voor “Reserverkopie-gereedschap”

Systeemrapporten
We hebben tijd besteed aan het werken aan het mintrapport, de tool “Systeemrapporten”.

De gebruikersinterface is nu voorzien van een zijbalk van XApp.
Er is een nieuwe pagina toegevoegd om de systeeminformatie weer te geven en maakt het voor gebruikers gemakkelijk om deze naar forums te kopiëren of deze te uploaden naar een website van een pastebin.

We zijn ook blij om aan te kondigen dat mintreport naar LMDE komt. In het verleden was mintreport afhankelijk van de “apport” van Ubuntu om crashrapporten te verzamelen en te genereren. Het gebruikt nu systemd-coredump die meer informatie toevoegt aan de stacksporen en beschikbaar is in andere distributies.

 

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top