Linux Mint nieuws mei 2019

Vertaling van het maandelijks Linux Mint nieuws van mei 20019 door Clem

Eerst een bedankbericht voor de vele donaties.

Wine 4

Een van de problemen die aan de basis van het nieuwe 18.04-pakket in Linux Mint 19.x waren verbonden, was het feit dat Wine lastig was te installeren en het niet goed “uit de doos” werkte.

We hebben de volgende problemen geïdentificeerd:
– Zowel Wine-stabiel als Wine-ontwikkeling waren overbodig.
– Op een 64-bits machine leidde het installeren van Wine tot een onvolledige pakket, zonder ondersteuning voor 32-bits Windows-binaries.
– Windows-binaire bestanden (.exe, .msi..etc) konden alleen worden uitgevoerd vanaf de opdrachtregel.
– Regedit, Wine Setup, C: \ Drive en de verschillende snelkoppelingen die normaal, na het installeren van Wine in het menu staan, ontbraken.

Het bleek dat de eerste drie problemen specifiek waren voor de pakketbasis en niet stroomopwaarts aanwezig waren in de pakketten die door WineHQ werden geleverd.

Daarom werd de stabiele WineHQ versie 4 van Wine teruggezet naar de Linux Mint-repositories. Daarnaast is er nu ook ondersteuning voor Vulkan, game controllers en Direct3D 12.

Het laatste probleem is helaas mondiaal en van invloed op alle moderne versies van Wine. Om dit aan te pakken, werd een nieuw pakket met de naam wine-desktop-files gemaakt en toegevoegd aan onze repositories.

En niet op de laatste plaats werd er een nieuwe metapackage genaamd wine-installer gemaakt om de installatie van Wine in Linux Mint 19.x eenvoudiger te maken (er zijn helaas naamconflicten tussen Ubuntu en WineHQ die hebben geleid tot strijd met de “Wine” meta naam) .

De documentatie voor het installeren van Wine 4 en hoe een upgrade kan worden uitgevoerd als versie 3 al wordt gebruikt, is bijgewerkt.

Community-website

De community-website kreeg een frisse nieuwe look.
Je kunt het bezoeken op https://community.linuxmint.com.

De community-website

Als je het in het verleden hebt bezocht, druk dan eerst op Ctrl + Shift + R in je browser om het lokaal cachegeheugen te verversen.

Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op Bootstrap. Pagina’s zijn responsief en moeten zich gemakkelijker aanpassen aan schermen met een lagere resolutie en mobiele apparaten.

Onder de motorkap is de site gemakkelijker te onderhouden dankzij een grotere scheiding tussen inhoud en presentatie.

Het verwijderen van 63.000 lege (dat wil zeggen zonder bijbehorende inhoud, stemmen of opmerkingen) inactieve (zonder inloggen in 2019) accounts en de verwijdering van kostbare onnodige functies (vrienden, gebruikersscores …) hebben de prestaties ook aanzienlijk verhoogd.

In de toekomst zal de hardwaredatabase opgeruimd moeten worden en moeten we de toevoeging van flatpaks in de Software-sectie automatiseren, zodat nieuwe applicaties in Flathub belanden.
Het Linux Mint-logo dat op de website wordt gebruikt, is niet definitief. Zoals u wellicht weet, werken we momenteel aan het opnieuw ontwerpen van de hoofdwebsite en het bekijken van ons distributielogo, dus dit kan in de nabije toekomst veranderen.

We hopen dat je zult genieten van de nieuwe look van de community-site. Als u problemen opmerkt, laat het ons weten.

Xed

De volgende versie van de standaard teksteditor Xed ondersteunt het wisselen van opmerkingen en commentaarblokken.

Dit is een functie die beter bekend is bij ontwikkelaars. Hierdoor kan een selectie met “Ctrl + /” worden omgezet in een opmerking.
U kunt op deze manier snel codeblokken omzetten naar commentaar of de code met commentaar in actieve code terugzetten.

Instellingen widgets

Eén ding dat Cinnamonontwikkelaars onmiddellijk missen als ze aan andere projecten werken, is de mogelijkheid om voorkeurenvensters snel en eenvoudig te ontwikkelen. Configuratiepagina’s, secties en widgets die automatisch synchroniseren met gsettings werden al vroeg in Cinnamon ontwikkeld en maakten het schrijven en onderhouden van Cinnamon-instellingen een fluitje van een cent.

Deze widgets zijn onlangs verplaatst naar python-xapp (zoals de naam al doet vermoeden: de Python Xapp-module) om beschikbaar te worden buiten Cinnamon en voor andere projecten.

Dit maakt schrijfvoorkeuren niet alleen eenvoudiger, maar het geeft Cinnamon en andere projecten ook een meer consistent uiterlijk.

Hier zijn de mintmenu-voorkeuren herschreven met deze widgets:

Mintmenu voorkeuren

Om te illustreren wat dit betekent in termen van onderhoud voor een project zoals mintMenu, heeft deze herschrijving 679 regels toegevoegd en 2.267 regels code verwijderd. De resulterende code is veel korter dan voorheen, waarbij de overgrote meerderheid van instellingen bestaat uit een enkele coderegel.

MintMenu zelf ontving ook veel bugfixes en een flink aantal verbeteringen:

De zoekbalk kan nu naar de top worden verplaatst
In de recente plug-in verschijnen de documenten nu eerst
De uitvoering van het menu was sterk verbeterd
Voorkeuren werden herschreven om python-xapp te gebruiken en verouderde code werd verwijderd

Posted by:

Joan

1 Comment

  1. David -  6 juli 2019 - 06:20

    De oplossing voor 32 bit ondersteuning. Synaptic openen. En dan zoeken naar wine 32 vink wine32-preloader:i386 aan. Bij mijn werkte dat voor de 32bit ondersteuning.

    Beantwoorden

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top