Linux Mint nieuws juni 2019

Vertaling van Maandelijks nieuws van 2 juni 2019 door Clem

Hartelijk dank voor uw steun en uw donaties.

We hebben een aantal problemen moeten overwinnen en deze ontwikkelingscyclus was niet het soepelst, maar we zijn nu echt gelukkig. We zijn verheugd dicht bij de BETA-versie te zijn om iedereen te laten zien waaraan we hebben gewerkt. We zijn trots op onze prestaties en enkele functies en verbeteringen die zijn geïmplementeerd. We zijn heel blij dat we in het team plezier hebben om aan dit alles werken.

Nemo: onderdelen vastzetten

De Cinnamon-bestandsbeheerder beschikt over enkele stoere nieuwe functies. Als je merkt dat je steeds opnieuw naar dezelfde bestanden op zoek bent … pin ze gewoon.

Pin mappen en bestanden om ze naar de top te verplaatsen

Het is zo makkelijk. Vastgezette items worden bovenaan weergegeven en zijn daardoor sneller te vinden.

Nemo: voorwaardelijke acties

Wanneer u met de rechtermuisknop op een bestand klikt, ziet u de acties die u erop kunt uitvoeren. Tot nu toe konden deze acties alleen generiek zijn. Te beginnen met Nemo 4.2, kunnen acties hun eigen externe conditie implementeren. Met andere woorden, acties kunnen scripts of externe opdrachten gebruiken om specifieke bestanden in specifieke omstandigheden te gebruiken. Hierdoor kunnen we acties verzenden die veel slimmer zijn dan voorheen.

Laten we een voorbeeld nemen. Wanneer u met de rechtermuisknop op een afbeelding klikt, kunt u de actie “Instellen als achtergrond” kiezen. Deze actie is gericht op alle fotobestanden. Het maakt niet uit welk bestand u selecteert, als het een afbeeldingsbestand is, ziet u deze actie.

In de toekomst kunnen we acties ondernemen voor specifieke gebruiksgevallen, die uw dagelijks gebruik niet in de weg zitten, maar die er voor u zullen zijn wanneer u ze nodig hebt.

Stel dat u met de rechtermuisknop op een .mkv klikt die groter is dan 4 GB, kies gewoon voor “Splitsen”. Stel dat je een video selecteert die audio gecodeerd is als DTS .. klik er met de rechtermuisknop op en kies “Convert DTS audio to AC3”. Stel dat de afbeelding waarop u rechts klikt geolocatie bevat in de metagegevens, klik met de rechtermuisknop op “Laat me zien waar de afbeelding is gemaakt” om de kaart te openen.

De lucht is de limiet, dit zijn slechts voorbeelden. In toekomstige releases moeten we de uitvoering van het verzenden van een groot aantal acties beoordelen. Met Nemo 4.2 hebben we nu de technologie om het te doen (en jij ook als je je eigen acties wilt maken). Acties kunnen voorspellen of ze al dan niet veel beter zijn dan ze ooit in het verleden zouden kunnen doen, en dat stelt ons in staat om het je rechtermuisknopmenu in je bestandsbeheerder een van de handigste tools te maken die er zijn.

Cinnamon menu

Cinnamon is sneller en pittiger dan voorheen. Het gebruikt minder RAM en het laadt sneller. Sommige van deze verbeteringen zijn afkomstig van de DocInfo- en Appsys-besprekingen, sommige komen van de Muffin-vensterbeheerder en sommige komen voort uit het werk dat in het applicatiemenu is gedaan.

Naast de prestatieverbeteringen identificeert het applicatiemenu nu duplicaten. Als twee applicaties dezelfde naam hebben, zal het menu meer informatie over hen weergeven.

In uw toepassingsmenu is Xed de “Teksteditor”. Als u Gedit installeert, eindigt u niet langer met twee “Text Editor” -items. In plaats daarvan ziet u “Teksteditor (Xed)” en “Teksteditor (Gedit)”.

Gedit en Xed in het app-menu

Hetzelfde geldt voor Flatpaks. Als je de Flatpak van een applicatie hebt geinstalleert, zal het menu een onderscheid maken tussen de twee om je te laten weten welke van de repositories is en welke de Flatpak is.

De repositoryversie van Glade naast zijn Flatpak-neef

Schuifbalk instellingen

Dit is niet voor iedereen, maar er is in het verleden vaak om gevraagd. Mensen die niet van overlay-schuifbalken houden of die de thema-instellingen willen negeren, kunnen dit grafisch doen.

Scrollbars zijn nu configureerbaar

Xapps

Pix, samen met de teksteditor, de documentlezer, de videospeler en de afbeelding bekijker werden beoordeeld en ondersteuning werd toegevoegd om ervoor te zorgen dat gebruikers de traditionele sneltoetsen Ctrl + Q en Ctrl + W konden gebruiken.

In de voorkeuren van de documentlezer kan nu een zoomselector aan de werkbalk worden toegevoegd.

MintBox 3

We werken met Compulab aan de krachtigste MintBox ooit.

MintBox3 is de krachtigste MintBox die ooit is gemaakt

MintBox 3 zal gebaseerd zijn op de Airtop 3: https://www.youtube.com/watch?v=35OyZzCvG0g

Ik gebruik een Airtop1 al een tijdje als mijn hoofdcomputer en het is een prachtige machine.

De specificaties en prijzen hieronder zijn niet definitief:

1. Basisconfiguratie: $ 1543 met een Core i5 (6 cores), 16 GB RAM, 256 GB EVO 970, Wi-Fi en FM-AT3 FACE-module.

2. High-end: $ 2698 met Core i9, GTX 1660 Ti, 32 GB RAM, 1 TB EVO 970, WiFi en FM-AT3 FACE-module.

Snap

(dit zijn de kernpunten van het lange verhaal)

Toen snap werd aangekondigd, moest het een oplossing zijn, geen probleem. Het zou het mogelijk maken om nieuwere apps op oudere bibliotheken te laten draaien en om 3rd party-editors hun software gemakkelijk naar meerdere distributies te laten publiceren, net als Flatpak en AppImage. Wat we niet wilden, was dat Canonical de distributie van software tussen distributies en 3rd party-editors kon regelen, om directe distributie van editors te voorkomen, om het zo te maken dat software in Ubuntu beter werkte dan waar dan ook en om van deze locatie een eis te maken.

Ik ben uitgenodigd om deel te nemen door de Snap-ontwikkelaars en ik hoop dat we op een dag Snap in Linux Mint kunnen integreren. Hoewel ik me zorgen maak over de impact op de markt, denk ik dat Snap zowel als client- als bestandsindeling zou kunnen werken, als het ons niet in een ander kanaal zou blokkeren. Je vraagt je misschien af waarom ik hier zo openhartig over ben. Er is een zeker gevoel van urgentie dat actie aan onze zijde vereist. Ubuntu is van plan om het Chromium-repositorypakket te vervangen door een leeg pakket dat de Chromium-module installeert. Met andere woorden, terwijl u APT-updates installeert, wordt Snap een vereiste om Chromium te blijven gebruiken en zichzelf achter u rug om te installeren. Dit breekt een van de grootste zorgen die veel mensen hadden toen Snap werd aangekondigd en een belofte van de ontwikkelaars dat het nooit APT zou vervangen.

We hebben geluk, we kunnen nog steeds de .deb downloaden. Als Spotify stopt, wat doen we dan? We verhuizen naar snap omdat we moeten? Blijft de Snap Store alle mensen in de toekomst ondersteunen om echte .snap-bestanden te downloaden of wordt die vergrendeld? Blijft de Snap Store werken zonder een Ubuntu One-account of worden we vendor-locked (gebonden aan de leverancier)? Ik denk dat het belangrijk is om deze aspecten te overwegen.

Het plan is niet alleen om een deel van APT te delegeren met Snap in de huidige Ubuntu-releases, maar ook om deze verandering te ondersteunen in de richting van Ubuntu 18.04 LTS. We willen niet dat dit invloed heeft op Linux Mint.

Ik denk niet dat de punten die we hier aanhalen goed worden begrepen door de gemeenschap. Ik hoop dat we hier met Ubuntu en het Snap-project over zullen praten. We zijn ook zeer geïnteresseerd in uw feedback. Een zelfinstallerende Snap Store die een deel van onze APT-pakketbasis overschrijft, is een compleet NEE NEE. Het is iets dat we moeten stoppen en het kan het einde betekenen van Chromium-updates en toegang tot de Snap Store in Linux Mint.

32-bits ondersteuning voor de toekomst

De aankondiging van Canonical dat 32-bits ondersteuning moest worden verwijderd in Ubuntu 20.04 betekent dat de toekomstige Linux Mint 20 alleen in 64-bits kan worden uitgebracht. Linux Mint 19.x is nog beschikbaar in 32-bit en kan worden gebruikt tot 2023. Ik denk dat de meeste mensen hier blij mee zijn en dat het zinvol is om 32-bits releases in de toekomst te laten vallen.

Er zijn echter veel vragen gerezen over meervoudige ondersteuning. Steam, Wine en andere populaire applicaties die worden gebruikt in Linux Mint 64-bit kunnen niet goed werken zonder 32-bit bibliotheken.

Canonical heeft deze vragen behandeld en aangekondigd dat dit geen probleem zou zijn. Dit is ook erg belangrijk voor ons. Er is geen reden om te denken dat Ubuntu 20.04 de juiste ondersteuning mist. Als dat zo was, of als de gekozen oplossingen van Snap een vereiste maakten, zijn we ook toegewijd om ze op te lossen.

Praten met de media

Er is een nieuw Slack-team gestart voor journalisten, bloggers, youtubers en podcasters om rechtstreeks en gemakkelijker contact met ons op te nemen.

Het idee achter dit team is dat de media ons snel vragen kunnen stellen, dat we primeurs kunnen geven en dat deze blog niet de enige bron van informatie over Linux Mint is.

We moedigen auteurs ook aan ons te laten weten over hun video’s, artikelen en podcasts. Dat stelt ons in staat om privé met hen te praten, te reageren op hun inhoud, vragen te beantwoorden die ze kunnen aankaarten en ontwerpbeslissingen te verklaren. Soms leidt de inhoud tot verbeteringen binnen Linux Mint en is het ook leuk om te kunnen opvolgen.

Als je een journalist, een blogger, een youtuber of een podcaster bent en je bent geïnteresseerd om contact met ons op te nemen, laat het ons dan weten via e-mail. Als uw media serieus zijn, geen vooringenomenheid vertonen of controverses bevorderen, werken we graag met u samen en delen we meer informatie over ons en de projecten waaraan we werken.

Posted by:

Joan

2 Comments

 1. Nico Spiering -  26 september 2020 - 10:45

  Hallo,

  Onlangs ben ik overgestapt van Windows naar Linux Mint. Tot nu toe werk ik redelijk fijn met Mint. Echter mis ik enkele handigheden om er nog sneller en makkelijker mee te werken. Bestaat er ergens in Nederland de mogelijkheid een workshop te volgen, want het internet stuurt mij vaak met een kluitje het riet in kost naar mijn gevoel te veel tijd.

  Beantwoorden
  • Joan -  27 september 2020 - 14:28

   Beste Nico,

   Op de Linux Mint wiki https://wiki.linuxmintnl.nl/index.php staan diverse ‘Linux Mint clubs’ vermeld die regelmatig bijeenkomsten organiseren. Daar kan je, naast vragen stellen, ook demonstraties bekijken en contacten leggen.

   Succes.

   Beantwoorden

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top