Linux Mint nieuws augustus 2019

Vertaling van Maandelijks Nieuws van 3 September 2019 door Clem

Hallo iedereen,

Ik hoop dat je genoten hebt van de release van Linux Mint 19.2. Het ging hier allemaal heel goed, we kregen zeer goede feedback tijdens de BETA-fase en dat stelde ons in staat om een aanzienlijk aantal bugs op te lossen. De stabiele release werd zeer goed ontvangen. Het was geweldig om jullie gelukkig te zien, en we hebben echt genoten van jullie reacties, met name over de verbeteringen in snelheid en resource gebruik in Cinnamon.

Met de stabiele release achter de rug, het upgradepad geopend en de nieuwe pakketten geporteerd naar LMDE 3, zijn we begonnen met Linux Mint 19.3. Deze volgende release is gepland voor Kerstmis, dus onze ontwikkelingscyclus is vrij kort en we moeten snel handelen.

Laten we een paar van de komende verbeteringen bekijken.

Taal instellingen

Samen met de landinstelling en de regio kunt u met het hulpprogramma voor taalinstellingen uw tijdnotatie instellen.

HiDPI-ondersteuning

HiDPI wordt ondersteund in Cinnamon en in MATE en het wordt beter met elke nieuwe release. Een paar pictogrammen en afbeeldingen waren nog steeds wazig in HiDPI in Linux Mint 19.2. Dit is wat we oplossen:

  • Flags in de taalinstellingen
  • Flags in de Software Bronnen-tool
  • Flags in the Cinnamon schermbeveiliging
  • Voorbeeldafbeeldingen van thema’s in de thema-instellingen van Cinnamon

Al deze zullen helder zijn in Linux Mint 19.3.

Systeemvakpictogrammen

We hebben ook gekeken naar Gtk.StatusIcon, de technologie die wordt gebruikt door de pictogrammen in het systeemvak. Ze zijn niet alleen wazig in HiDPI, ze hebben ook een aanzienlijk aantal problemen:

  • Ze zijn ontworpen met pictogrammen van 16 px in het achterhoofd
  • Ze worden weergegeven door de toepassing, niet door de applet
  • Ze vertrouwen op verouderde technologie zoals Gtk.Plug en Gtk.Socket die er in de toekomst niet meer zal zijn of compatibel is met wat er komt (Gtk4, Wayland enz ..)

Dit is iets dat niet wordt ondersteund door GNOME en dat we nog steeds gelukkig hebben in GTK3. Zonder overdrijving vind ik het een behoorlijk wonder dat we dit zelfs in Cinnamon hebben weten te krijgen.

De manier waarop dit werkt is ook extreem buggy. De pictogramwidget wordt weergegeven door de toepassing, dus de applet van het paneel heeft er geen controle over. Het kan het formaat niet goed wijzigen, het kan zijn pictogramnaam niet parseren of het pictogram naar symbolisch schakelen, en afhankelijk van hoe de app zijn pictogram instelt, wanneer en hoe, kunnen we soms eindigen met weergaveproblemen … onzichtbare pictogrammen, bijgesneden pictogrammen, pictogrammen met een onjuist formaat of pictogrammen die niet groter kunnen worden dan 16 px. Het is een puinhoop en het werkt echt slecht sinds het begin van Cinnamon (denk aan Pidgin als een voorbeeld) en ook behoorlijk slecht op andere desktops (neem bijvoorbeeld Skype). Dus we wisten nu al een tijdje dat we tray pictogrammen moesten ondersteunen, maar we wisten ook dat Gtk.StatusIcon uiteindelijk zou sterven en gewoon niet goed genoeg werkte zoals het was.

Ubuntu ontwikkelde een interessant alternatief genaamd AppIndicator dat deze problemen oploste maar ook nieuwe introduceerde. Indicatoren ondersteunen sommige functies die beschikbaar zijn bij Gtk.StatusIcons, dus het verplaatsen van applicaties naar hen betekent een herontwerp van de manier waarop we ze gebruiken en compromissen sluiten die we niet willen maken. We willen bijvoorbeeld het venster Update Manager tonen en verbergen door met de linkermuisknop op het bijbehorende pictogram te klikken. We willen ook complexe menu’s (bijvoorbeeld MPRIS-besturingselementen) kunnen bouwen in onze applicaties, dus het was belangrijk dat we deze functies behouden en de mogelijkheid voor applicaties om hun eigen menu te openen.

We schreven een alternatief voor Gtk.StatusIcon genaamd XApp.StatusIcon die op dezelfde manier als AppIndicator dbus gebruikt om de informatie aan applets door te geven en ze het systeemvakpictogram, de knopinfo en het optionele label native te laten weergeven. Dit betekent geen weergaveproblemen meer en scherpe pictogrammen in alle formaten.

We hebben ook klikgebeurtenissen uit de applet via dbus teruggegeven aan de app. Dit betekent dat de app verbinding kan maken met gebeurtenissen en kan reageren op knoppen die worden ingedrukt en / of losgelaten zoals het wil.

We hebben een zelfstandige applet en een kaneel-applet gemaakt om aan de slag te gaan en we maken vervolgens applets voor MATE en Xfce.

We hebben ook gemaakt dat App.StatusIcon de aanwezigheid van applets detecteert en hebben een fallback-mechanisme geïmplementeerd om te garanderen dat dit werkt op andere desktops. Als er geen applet aanwezig is, valt het pictogram transparant terug naar een Gtk.StatusIcon, dus zonder zich zorgen te maken, toont de app een pictogram in elke omgeving die compatibel is met Gtk.StatusIcon.

Als u een app schrijft met een pictogram in het systeemvak en hier interesse in heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dit is onderdeel van XApp, een project dat is gericht op alle GTK-omgevingen, cross-desktop en cross-distributie.

We willen dit zo eenvoudig en zo compatibel mogelijk maken. Hier is een korte video die laat zien hoe gemakkelijk het kan zijn om een app ernaar te migreren:

Tot nu toe hebben we de Update Manager (mintupdate), de Upload Manager (mintupload) en de Bluetooth-instellingen (blueberry) geporteerd. Deze ports zijn beschikbaar op Github en in de dagelijkse builds PPA.

Update Manager Tray Icon

Omdat we het hebben over systeemvakpictogrammen, zijn we ons bewust van een willekeurig renderingprobleem in Linux Mint 19.2 en LMDE 3 dat van invloed is op het systeemvakpictogram van Update Manager. Bij de eerste keer inloggen kan het pictogram soms onzichtbaar of bijgesneden zijn.

Dit is een probleem dat meestal van invloed is op Kaneel en Gtk.StatusIcons. Migratie van de Update Manager naar een XApp.StatusIcon zal dit probleem oplossen in Linux Mint 19.3, maar vooralsnog hebben we een eenvoudige oplossing nodig.

We bereiden builds voor en analyseren dit probleem. Als u hier last van heeft, kunt u feedback verzamelen en de builds testen die we bieden op https://github.com/linuxmint/cinnamon/issues/8771.

Toevoeging: Het probleem met het Update Manager pictogram is inmiddels opgelost doormiddel van een update naar versie 5.5.4.1 van mintupdate op zowel Linux Mint 19.2 als ook LMDE 3.

MintBox 3

Compulab werkt hard aan de MintBox 3. Om te benadrukken dat deze computers uniek zijn en ze een premium gevoel geven, hebben we geïnvesteerd in een diamantgeslepen aluminium logo op de voorplaat.

Drie specificaties zullen beschikbaar zijn, met Intel, AMD en NVIDIA GPU’s. We zijn erg enthousiast en we kunnen niet wachten om de eerste eenheid in handen te krijgen.

Posted by:

Maik

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top