Linux Mint nieuws – oktober 2019

Vertaling Linux Mint nieuws – 31 oktober 2019 door Clem · 184 reacties

GNOME vs Trollen
Voordat we met het nieuws beginnen, wil ik dit onder de aandacht van iedereen brengen:

Vertaling van Gnome nieuws:

21 oktober 2019 GNOME dient verdediging tegen patenttrol in

Orinda, CA – 2019/10/21

Een maand geleden werd GNOME getroffen door een patenttrol voor het ontwikkelen van de Shotwell-applicatie voor beeldbeheer. Het is de eerste keer dat een gratis softwareproject op deze manier is aangevallen, maar we maken ons zorgen dat dit niet het laatste zal zijn. Rothschild Patent Imaging, LLC bood aan ons genoegen te laten nemen met een hoog bedrag van vijf cijfers, waarvoor ze de zaak zouden laten vallen en ons een licentie zouden geven om door te gaan met het ontwikkelen van Shotwell. Dit zou eenvoudig zijn geweest; het zou minder werk hebben veroorzaakt, minder geld kosten en de Stichting veel minder stress hebben bezorgd. Maar het zou ook verkeerd zijn. Als hiermee wordt ingestemd, zou dit patent levend blijven en kan dit als een wapen tegen talloze anderen worden gebruikt. We zullen standvastig staan ​​tegenover deze ongegronde aanval, niet alleen voor GNOME en Shotwell, maar voor alle gratis en open source softwareprojecten.

Om deze redenen heeft GNOME Foundation uitvoerend directeur Neil McGovern onze juridisch adviseur bij Shearman & Sterling opgedragen om drie papieren in te dienen bij de rechtbank in Californië.

Ten eerste: een motie om de zaak zonder meer af te wijzen. We geloven niet dat dit een geldig patent is, of dat software op deze manier gepatenteerd kan of moet kunnen worden. We willen ervoor zorgen dat dit patent nooit tegen iemand anders wordt gebruikt.

Ten tweede: ons antwoord op de claim. We geloven niet dat er een zaak is waarop GNOME moet antwoorden. We willen aantonen dat het gebruik van Shotwell en gratis software in het algemeen niet door dit patent wordt beïnvloed.

Ten derde: onze tegenvordering. We willen ervoor zorgen dat dit niet zomaar wegvalt wanneer Rothschild beseft dat we dit gaan bestrijden.

We willen een bericht sturen naar alle software-patenttrollen die er zijn – we zullen je bestrijden, we zullen winnen, en we zullen je patent laten vervallen.
Hiervoor hebben we uw hulp nodig. Help de GNOME Foundation bij het verzenden van een bericht dat patenttrollen zich nooit op gratis software mogen richten door een donatie te doen aan het GNOME Patent Troll Defense Fund. Als je dat niet kunt, help dan alsjeblieft om het te verspreiden met je vrienden op sociale media.

We staan ​​op de schouders van reuzen, en onder hen is GNOME waarschijnlijk de langste. Ubuntu biedt een geweldige basis voor ons om op voort te bouwen. Als ze morgen zouden verdwijnen, zou dit een tragedie zijn voor ons project. Zou het het einde zijn? Nee, we zouden niet helemaal opnieuw moeten beginnen. Mint zonder Ubuntu is LMDE. Wat zou Mint echter zijn zonder GNOME?

Als mensen GNOME horen, denken ze vaak alleen maar aan de desktopomgeving, d.w.z. GNOME Shell, een project dat we niet gebruiken … een project dat we niet gebruiken maar zonder welke Cinnamon niet had bestaan. En een project dat afkomstig was van GNOME2, dat we al jaren gebruikten en zonder welk MATE niet had bestaan.

Naast de desktopomgeving is GNOME ook een groot project dat ons voorziet van hulpprogramma’s en toepassingen die we elke dag gebruiken: onze rekenmachine, agenda, de schijf, screenshot, logbestanden, de systeemmonitor zijn slechts enkele voorbeelden.

Zonder GNOME zou er ook geen Xapp-project zijn. Xed, Xplayer, Xreader, Pix, Xviewer komen uit GNOME-apps. Blueberry is een frontend voor gnome-bluetooth etc etc ..

En niet als laatste, absoluut ‘alles’ wat we doen, alles wat we hier bij Linux Mint ontwikkelen, is afhankelijk van GNOME-bibliotheken en toolkits. Wat zou Mint zijn zonder GNOME, GTK en zijn vele bibliotheken? Ik weet het echt niet. Als het überhaupt bestond, zou het absoluut compleet anders zijn.

Vandaag wordt GNOME bedreigd en heeft het uw hulp nodig. Als er ooit een moment is geweest om te erkennen hoeveel dit project voor ons betekent, dan is dit het wel. Ik hoop dat je hen evenveel kunt ondersteunen zoals je ons steunt.

U kunt bijdragen aan het GNOME Patent Troll Defense Fund op https://secure.givelively.org/donate/gnome-foundation-inc/gnome-patent-troll-defense-fund.

Als alternatief kunt u hen ook helpen door te doneren op https://www.gnome.org/support-gnome/donate/.

Datumnotatie
De standaard datumnotatie is vastgesteld in Cinnamon en MATE. Het volgt nu de landinstelling die is ingesteld door LC_TIME en deze landinstelling kan worden geconfigureerd in de Taalinstellingen.

XAppStatusIcon
Het werk aan de XAppStatusIcon API is voltooid. Applets werden toegevoegd aan Cinnamon, MATE en Xfce. LibAppIndicator is toege voegd. We hebben scherpe pictogrammen in alle omgevingen in 19.3, compatibel met HiDPI, met ondersteuning voor symbolische pictogrammen en zonder weergaveproblemen.

Linux Mint 19.3 ETA en codenaam
De komende versie van Linux Mint krijgt de codenaam ‘Tricia’. Het wordt net voor Kerstmis uitgebracht voor Cinnamon, MATE en Xfce in 32-bit en 64-bit.

Nieuw logo
Nieuwe schermen voor Grub:

Opstartscherm

en Plymouth:

Plymouth boot splash animatie

Celluloïde
Xplayer en VLC worden vervangen door Celluloid 0.17.

Celluloid 0,17

De op mpv gebaseerde speler wordt correct geïntegreerd in het besturingssysteem en biedt veel betere prestaties.

Gnote
Tomboy wordt vervangen door Gnote 3.34. Met uitzondering van het pictogram in het systeemvak biedt Gnote dezelfde functionaliteit als Tomboy, maar het is gebaseerd op moderne technologie.

Gnote 3.34

Nu Tomboy weg is, hebben we Mono niet langer nodig in Linux Mint. Tomboy was ook een van de weinige overgebleven apps die we standaard leverden en die geen HiDPI ondersteunen.

Xfce
Xfce wordt opgewaardeerd naar 4.14, gebaseerd op GTK3 en met initiële ondersteuning voor HiDPI.

Xfce 4.14

HWE-stapel
Om de compatibiliteit met moderne hardware te verbeteren, wordt Linux Mint 19.3 geleverd met kernel 5.0 en Xorg 1.20.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top