Linux Mint Maandnieuws 31-1-2020

Maandelijks Linux Mint nieuws – 31 januari 2020 door Clem

We beginnen het nieuwe jaar met heel goed nieuws. Allereerst wil we bedanken voor de 1022 donaties voor een totaal van $ 25,352 in een enkele maand! Dit is een record aller tijden en het volgt op de uitgave van Linux Mint 19.3 en de geweldige ontvangst door jullie, dus we zijn erg blij, we zijn erg trots en we zijn erg dankbaar voor je steun.

We zijn ook enthousiast over de start dit jaar. Niet alleen omdat we een nieuwe ontwikkelingscyclus starten en tijd krijgen om nieuwe functies te implementeren, we werken ook aan twee gloednieuwe pakketbases ter voorbereiding van LMDE 4 en Linux Mint 20.

LMDE 4

LMDE 4 wordt als eerste uitgebracht. Het bevat alle verbeteringen van Linux Mint 19.3 (HDT, boot-reparatie, systeemrapporten, taalinstellingen, HiDPI- en artworkverbeteringen, nieuwe opstartmenu’s, Celluloid, Gnote, Drawing, Cinnamon 4.4, XApp-statuspictogrammen enz …) en verbeterde Debian 10-pakketbasis.

Sommige functies die in LMDE 3 ontbraken, werden ook vanuit Linux Mint geporteerd. Het installatieprogramma kreeg een betere look en dezelfde diavoorstelling als in alomtegenwoordigheid:Het ondersteunt nu ook Btrfs-submodules en codering van de basismap:NVIDIA-stuurprogramma vanuit het opstartmenu

Zoals elke nieuwe release is LMDE 4 een kans om nieuwe dingen te proberen. We hebben al een tijdje problemen met de compatibiliteit van Nouveau (het open-source stuurprogramma) op sommige NVIDIA-kaarten. In de meeste gevallen moesten mensen nomodeset gebruiken, maar op het moment dat Nouveau de chipset helemaal niet herkende, hadden ze geen grafische weergave meer. In LMDE 4 voegen we een nieuwe vermelding toe in het opstartmenu waarmee de NVIDIA-stuurprogramma’s meteen worden geïnstalleerd, dus zowel de live sessie als het geïnstalleerde besturingssysteem werken direct:Cinnamon 4.6 Weergave-instellingen

Met de volgende versie van Cinnamon kunt u de frequentie van uw monitoren kiezen. Dit is een functie die een paar keer is aangevraagd en die beschikbaar is in andere desktopomgevingen.Cinnamon 4.6 introduceert ook fractionele schaling. Op dit moment is de schaling 100% (normale modus) of 200% (HiDPI-modus) en hetzelfde voor al uw monitoren. In de toekomst kan de schaal voor elke monitor verschillen en kunt u deze instellen op waarden tussen 100% en 200%.

In de normale modus is de resolutie die u instelt, de resolutie die u ziet. In HiDPI toont het scherm met 200% schaalverdeling tweemaal de pixeldichtheid, dus alles ziet er scherper uit, maar de resolutie die u op het scherm ziet, is slechts de helft van de resolutie van uw monitor. Veel HiDPI-schermen hebben een resolutie die eigenlijk vrij klein is als HiDPI eenmaal is geactiveerd.

Neem een ​​13″ Macbook Retina 2013. De schermresolutie is 2560 × 1600. Dat is teveel voor een 13″ scherm; Toepassingen, tekst- en bureaubladitems zien er veel te klein uit. In de HiDPI-modus toont het scherm tweemaal de pixeldichtheid en alles ziet er echt helder uit, maar kijk wat er gebeurt met de resolutie … het wordt gehalveerd tot 1280 × 800. Het probleem is dan dat 800 px niet voldoende is qua schermruimte en dat sommige toepassingen er niet eens in passen. Een display zoals deze ziet er perfect uit in 1200px en dat betekent helaas dat de werkelijke resolutie wordt verlaagd tot 1200px en geen HiDPI wordt gebruikt.

Een ander probleem met HiDPI is ondersteuning voor meerdere monitoren (multi-monitor support). Je zou een externe monitor op deze Macbook kunnen aansluiten in de hoop op de laptop in HiDPI te blijven, maar op de monitor in de normale modus. Dat is momenteel echter niet mogelijk, alle schermen of helemaal geen schermen kunnen momenteel in HiDPI zijn … en een niet-HiDPI-compatibel scherm ingesteld in HiDPI is gewoon onbruikbaar.

Dus we proberen dat op te lossen met fractionele schaling. Door de schaal voor elke monitor onafhankelijk in te stellen en schaalwaarden van niet alleen 100% en 200%, maar ook 125%, 150%, 175% toe te staan, hopen we een hogere pixeldichtheid te krijgen waardoor HiDPI en niet- HiDPI-monitoren beter met elkaar te laten samenwerken.

In het voorbeeld van de Macbook aangesloten op een niet-HiDPI-monitor, zouden we de Macbook meestal instellen op 150% en de monitor op 100%. Onder de motorkap zou de hele desktopomgeving in HiDPI-modus worden uitgevoerd, maar de daadwerkelijke schaal van het Macbook-scherm zou worden teruggebracht van 200% tot 150% en de schaal van de monitor van 200% tot 100%. We zouden eindigen met een monitor die er volkomen normaal uitziet, en een Macbook-scherm met een mooie 1200px-resolutie en een “half-hidpi” 1,5-pixeldichtheid, die er niet zo helder uitziet als volledige hidpi, maar er scherper uitziet dan in normale modus.

We testen momenteel deze fractionele schaalverdeling in Cinnamon en beoordelen de compatibiliteit en voor- en nadelen van verschillende GPU’s.

MintBox3De MintBox3 is nu beschikbaar met wereldwijde verzending vanuit Compulab (Israël) en Amazon (VS).

MintBox 3 Pro:

MintBox3 Pro


https://www.amazon.com/dp/B083ZB36YF
MintBox 3 Basic:

MintBox3 Basic


https://www.amazon.com/dp/B083ZCD3WL

We plaatsen een review van deze geweldige computer in februari.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top