Linux Mint maandnieuws juli 2020

Vertaling van Maandelijks nieuws 31 juli 2020 door Clem ·

Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie steun. Donaties zijn meestal vrij hoog na een release en Linux Mint 20 is daarop geen uitzondering. We hebben in één maand 924 donaties ontvangen! Dat is een behoorlijk indrukwekkend aantal en we voelen ons er echt trots op, zowel als project als als gemeenschap.

Linux Mint 20 werd goed ontvangen, maar introduceerde nieuwe uitdagingen, zowel als een release als een upgrade. We zullen ons concentreren op het aanpakken van deze uitdagingen voor de komende twee jaar, evenals het implementeren van opwindende verfijningen en nieuwe functies in de komende puntreleases. Sommige hiervan staan ​​al op onze Trello-borden en roadmaps. Ik praat er liever over als ze eenmaal zijn geïmplementeerd en klaar zijn om te worden verzonden. Hopelijk kunnen we volgende maand volgende een voorproefje van een aantal van hen geven.

In de feedback van vorige maand merkten we op dat sommige gebruikers zouden willen dat Linux Mint de Chromium browser verpakt. We zagen ook verwarring en gebrek aan inlevingsvermogen als het gaat om het omgaan met buitenlandse pakketten tijdens de upgrade. Dit zijn twee gebieden waar we momenteel naar kijken.

LMDE 4 heeft de laatste tijd veel updates ontvangen, waaronder de nieuwe functies van Linux Mint 20 en Cinnamon 4.6.

Een onderzoek naar de populariteit van Linux Mint-releases toonde enkele interessante resultaten en troostte een deel van de perceptie die we hadden van ons gebruikersbestand.

De nieuwste release trekt veel gebruikers en groeit sneller dan alle andere, maar vertegenwoordigt nog niet het grootste percentage. Zoals we in de grafiek kunnen zien, gebruikt meer dan de helft van de Linux Mint-gebruikers Linux Mint 19.x. De oudere Mint 18.x en de gloednieuwe Mint 20 vertegenwoordigen beide ongeveer 20% van het gebruikersbestand.

Linux Mint 17.x vertegenwoordigt ondanks het bereiken van EOL (einde ondersteuning) nog steeds 6% en LMDE vertegenwoordigt ongeveer 1%.

Als we naar de top 15-releases kijken, merken we dat de laatste point-uitgaven (d.w.z. de “.3” -uitgaven, gemarkeerd met * op de kaart) het populairst zijn in hun respectievelijke series. Dit is geweldig, want afgezien van nieuwe functies vertegenwoordigen de .3-puntsreleases de meest volwassen versies van elke pakketbasis.

Natuurlijk moeten die gegevens worden genomen met een snufje zout. Het wordt gegenereerd op basis van verkeersstatistieken en vertrouwt alleen op de standaard startpagina van de browser (die veel gebruikers kunnen en zullen wijzigen).

LMDE is klein, maar dat is niet bijzonder relevant. Het krijgt geen punt-uitgaven, het wordt niet gepromoot of krijgt niet dezelfde bekendheid en het is niet bedoeld om te concurreren met Linux Mint of om nieuwe gebruikers aan te trekken. Het is ontwikkeld als een plan B voor het geval we op een dag van pakket moeten wisselen. Het kan worden gezien als een kostbare investering, maar het is strategisch belangrijk voor ons project. Het vertelt ons precies hoeveel we op Ubuntu vertrouwen, hoe goed we het zonder kunnen en hoeveel werk het zou kosten als we ermee zouden moeten stoppen. Het helpt ons ook bij onze ontwikkeling, bij het volgen van nieuwe problemen in onze tools en projecten, ook al krijgen we stroomafwaarts van Arch en Fedora veel feedback, het is fijn om snel te kunnen vergelijken tussen de Ubuntu en Debian pakket bases en te identificeren wat specifiek is voor Linux Mint en wat niet. Het werkelijke aantal LMDE-gebruikers is waarschijnlijk hoger dan 1% (het gebrek aan punt-uitgaven,, het gebrek aan belichting aan tijdelijke gebruikers, het upgradeproces en het feit dat LMDE-gebruikers doorgaans meer ervaren zijn, kan leiden tot een hogere verhouding van gebruikers die wijzigen hun startpagina dan in Linux Mint), maar nogmaals, dat is niet erg relevant. Zolang LMDE niet te veel kost, van hoge kwaliteit is en we ervan leren in termen van strategie en ontwikkeling, is het een geslaagd project.

De populariteit van oudere series en .3-punts releases duidt op een conservatief deel van het gebruikersbestand dat mogelijk meer geïnteresseerd is in de volwassenheid van de distributie en het ontbreken van bugs dan de introductie van nieuwe functies. Dat is een goede zaak en het weerspiegelt de beslissingen die we in het verleden hebben genomen om vast te houden aan LTS, om stapsgewijs te ontwikkelen en om ons te concentreren op kwaliteit in plaats van op producten. Natuurlijk is het publiek dat we hebben ook het resultaat van de beslissingen die we nemen, dus we moeten hier weer van leren, maar er niet door verblind worden.

Een ding lijkt duidelijk. Ik denk dat we onderschat hebben hoeveel mensen de .3 releases gebruikten. We kunnen het beter doen en dit een beetje meer overwegen als het gaat om het herstellen van vernieuwingen en oplossingen terwijl we nieuwe releases ontwikkelen. Focussen op hetzelfde pakket (in tegenstelling tot 6 maanden, vóór Mint 17) gedurende een hele 2 jaar was een geweldige beslissing. De laatste in de gaten houden en blijven verbeteren terwijl we verder gaan met de nieuwe, is misschien iets dat we nog wat meer moeten doen.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top