Linux Mint maandnieuws september 2020

Vertaling maandelijks nieuws 1 Oktober 2020 door Clem

Zoals gewoonlijk en voordat we verder gaan met het nieuws, wil ik alle mensen bedanken die ons project steunen. Veel dank aan onze sponsors, partners en aan velen van jullie voor jullie donaties.

Kritieke regressie in Linux Mint 19
We beginnen met het slechte nieuws. Er is een kritiek probleem gevonden in de basisbestand 19.0.2-update die deze week naar Linux Mint 19 is gestuurd. Deze update verbrak niet alleen de opstartvolgorde, maar Timeshift kon het ook niet repareren.

We leren altijd veel als we met een kritiek scenario worden geconfronteerd. Deze was echt uniek. Gezien de aard van de verandering hadden we de impact ervan niet kunnen voorzien, maar het leert ons een les als het gaat om het detecteren van build-fouten en het toonde ons een beperking in Timeshift, die ondanks het feit dat we bijna alle soorten problemen konden oplossen, ook niet -opstartende besturingssystemen of zelfs systemen waar kritieke bestanden ontbreken, konden het probleem in dit specifieke geval niet detecteren of oplossen.

De update werd een dag nadat deze was verzonden, verwijderd en er werd een oplossing op de forums beschikbaar gesteld om het probleem op te lossen: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=143&t=331605.

Ik wil mijn excuses aanbieden aan gebruikers die hierdoor getroffen zijn en mensen bedanken die ons hebben gealarmeerd en hulp hebben geboden terwijl we de oplossing klaarmaakten.

Chromium
We zijn verheugd te kunnen bevestigen dat we Chromium in de toekomst gaan verpakken en updates zullen leveren via de officiële opslagplaatsen.

We hebben aanzienlijke vertragingen opgemerkt tussen officiële releases en de versies die beschikbaar zijn in bijna alle Linux-distributies. Om deze reden hebben we onze eigen verpakkingen opgezet en bouwen we rechtstreeks van bovenstrooms.

Sommige patches van Debian en Ubuntu zijn ook geïmporteerd. Als je onze build wilt testen en feedback wilt geven, kun je Chromium downloaden via de onderstaande links:

Munt 20: https://linuxmint.com/tmp/blog/3969/chromium_85.0.4183.121~linuxmint1_amd64.deb
LMDE 4: http://linuxmint.com/tmp/blog/3969/chromium-lmde4_85.0.4183.121~linuxmint1_amd64.deb

Verwijder eventuele versies van Chromium of ungoogled-chromium die u mogelijk heeft voordat u deze installeert.

Plakbriefjes (Sticky Notes)
We zijn ook op zoek naar feedback over “Sticky Notes”, een bijproject ontwikkeld door Stephen Collins.Met Sticky Notes kunt u Post-It-notities maken en deze in groepen ordenen. De notities zijn zichtbaar op uw bureaublad en kunnen snel worden weergegeven of verborgen met het meegeleverde systeemvakpictogram.

Deze applicatie bevindt zich nog in de Alpha-fase. Feedback en bugrapporten zijn welkom op https://github.com/collinss/sticky.

IPTV
Terwijl we het hebben over zijprojecten, zouden we graag uw mening willen weten over IPTV en in het bijzonder over M3U. Gebruik je M3U IPTV op je telefoon, tablet of smart tv? Zou u geïnteresseerd zijn in het bekijken en eventueel opnemen van IPTV in Linux?

We merkten het gebrek aan goede IPTV-oplossingen op de Linux-desktop, maar we weten niet zeker hoeveel mensen het daadwerkelijk gebruiken. We zouden iets heel langzaam kunnen ontwikkelen als bijproject als het publiek klein is, of we zouden er een Linux Mint-project van kunnen maken als er genoeg vraag naar is.

Laat ons weten wat je denkt.

WebApp Manager
Vorige maand hebben we de WebApp Manager geïntroduceerd. Je hebt ons veel bugrapporten en ideeën gestuurd en je hebt ons geholpen deze tool aanzienlijk te verbeteren.

Hier is versie 1.0.5 met UI-verbeteringen, bugfixes en betere vertalingen: webapp-manager_1.0.5_all.deb.

Linux Mint 20.1
De codenaam voor Linux Mint 20.1 zal “Ulyssa” zijn. De release staat gepland voor net voor Kerstmis.

Hardware videoversnelling
In Linux Mint 20.1 wordt de Celluloid-videospeler geleverd met standaard geactiveerde hardware-videoversnelling.

Hardwarevideo-versnelling, of hardwareversnelling videodecodering, bestaat uit het gebruik van de grafische kaart om het videobestand te decoderen. Dit resulteert meestal in vloeiender afspelen, betere prestaties en verminderd CPU-gebruik.

Als u dit op uw computer wilt testen, kunt u een video afspelen met Celluloid en op de “I” -toets drukken om informatie over de decodering weer te geven. Controleer de eerste regel van het gedeelte ‘Video’ dat op de overlay wordt weergegeven:In de bovenstaande schermafbeelding geeft “(hwdec: vaapi)” aan dat hardwarevideo-acceleratie is ingeschakeld en geïmplementeerd via VAAPI. Op NVIDIA-hardware kan NVDEC worden gebruikt in plaats van VAAPI. Als hardwarevideo-acceleratie niet is ingeschakeld, wordt er geen informatie met betrekking tot “hwdec” weergegeven.

Om hardwarevideo-versnelling in te schakelen, drukt u op het burger menu, gaat u naar “Voorkeuren” -> “Diversen” en voegt u de volgende regel toe bij “Extra MPV-opties”:
hwdec = auto-safe

Laat ons weten welke invloed dit heeft op het afspelen van video op uw computer en vergeet niet te vermelden welke GPU en stuurprogramma u gebruikt.

Driver Manager
Na de release van de NVIDIA 450-stuurprogramma’s hebben we problemen opgemerkt in de Driver Manager. De afhankelijkheden werden complexer en hun resolutie begon te mislukken op sommige computers met Linux Mint 19.3.

In Linux Mint 19.3 en eerdere releases is APT geconfigureerd om alleen afhankelijkheidspakketten te installeren bij het installeren van een nieuw pakket. Zoals ze zouden moeten zijn, worden aanbevolen pakketten aanbevolen, maar ze worden niet automatisch geïnstalleerd.

In Linux Mint 20 is de APT-configuratie echter gewijzigd om aanbevolen pakketten op te nemen. Als u een nieuw pakket installeert, worden deze aanbevolen pakketten zowel aanbevolen als automatisch geïnstalleerd. Deze wijziging is aangebracht om af te stemmen op Debian en Ubuntu, waar APT op deze manier is geconfigureerd, niet omdat het op deze manier beter was (hoewel dat betwistbaar is en er zijn voor- en nadelen), maar omdat het betekende dat een onjuiste verpakking ons minder hindert dan het eerder deed.

Er is een groeiend aantal pakketten die slecht zijn verpakt en die een aantal van de componenten die ze strikt nodig hebben, niet correct weergeven, niet als een afhankelijkheid, maar als aanbevolen pakketten. In het verleden hebben we dit omzeild door een aantal van hen te patchen, of onze tools expliciet deze aanbevolen pakketten te laten installeren wanneer dat nodig was.

De situatie met betrekking tot NVIDIA 450 en de Driver Manager kwam op het punt waarop het opsommen van deze aanbevolen pakketten de APT-resolutie deed mislukken en er moest iets worden gedaan om de manier waarop dit werkte te vereenvoudigen.

De oplossing waarvoor we kozen, was om het volgende te doen:

We hebben besloten om de allernieuwste versie van mintsystem en mintdrivers terug te zetten naar alle Linux Mint 19.x-releases om ze allemaal op dezelfde manier te laten werken.
De APT-configuratie in 19.x zal veranderen om APT-aanbevelingen mogelijk te maken. Dit verandert één keer en slechts één keer wanneer u deze updates ontvangt. U kunt het later wijzigen, hoewel dit niet wordt aanbevolen (bedoelde woordspeling) en als u dat wilt.

Tijdens het implementeren van deze oplossing hebben we gemerkt dat aptdaemon (die de Driver Manager gebruikt) niet echt aanbevolen pakketten installeert, ongeacht hoe APT is geconfigureerd, tenzij we er specifiek om vragen. Dit had geen invloed op Linux Mint aangezien de aanbevolen pakketten hoe dan ook waren uitgeschakeld en de Driver Manager ze expliciet heeft toegevoegd, maar het kan een impact hebben gehad op Ubuntu 18.04 en afgeleiden.

Het is moeilijk in details uit te leggen omdat het behoorlijk technisch is en ik het gevoel heb dat ik hier al veel over praat, maar dit resulteerde in de beslissing om de Driver Manager te migreren van aptdaemon naar packagekit.

Samenvatten:
We zullen binnenkort nieuwe versies van mintsystem en mintdrivers terugzetten naar alle 19.x releases en naar Linux Mint 20.
APT raadt aan om ingeschakeld te worden in Linux Mint 19.x (ze zijn al in Mint 20)
De Driver Manager schakelt over naar packagekit.Naast de bugfixes en functionele voordelen, brengt dit ook de volgende veranderingen met zich mee:

De Driver Manager werkt in de gebruikersmodus. U hoeft geen wachtwoord in te voeren totdat u daadwerkelijk een stuurprogramma installeert of verwijdert.
De gebruikersinterface zal worden verbeterd.

USB-printerondersteuning
We hebben een regressie opgemerkt in Ubuntu 20.04 en Linux Mint 20. Sommige van de USB-printers en scanners die prima werkten in Linux Mint 19.3 werken niet meer in Linux Mint 20. Ze worden ook automatisch toegevoegd aan de printerconfiguratietool en het verwijderen ervan is niet mogelijk (ze komen steeds terug).

Als u last heeft van dit probleem, verwijdert u het “ippusbxd” -pakket.

Ippusbxd is een implementatie van de IPP-over-USB-standaard. Het idee is om met de printer te communiceren via een gemeenschappelijk protocol, zonder stuurprogramma’s en alsof het een netwerkprinter is. Dit is veelbelovend omdat het automatische printerdetectie en gestandaardiseerde functionaliteit mogelijk maakt en we niet hoeven te vertrouwen op specifieke stuurprogramma’s (die sommige fabrikanten niet goed kunnen leveren). Het probleem met ippusbxd is echter dat het gewoon niet goed werkt, dus we zullen het zeer waarschijnlijk laten verwijderen in Linux Mint 20.1.

We kijken ook naar ipp-usb. Dit is een tweede implementatie van IPP-over-USB en deze keer zou het veel beter kunnen werken. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, ga dan naar de volgende links voor meer informatie en interessante discussies:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ipp-usb/+bug/1891157
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=51&t=329760

We proberen zoveel mogelijk feedback te krijgen over ipp-usb om te beslissen of we aan boord willen springen en ernaar overgaan in Linux Mint 20.1 of gewoon teruggaan naar hoe de dingen voorheen werkten (dwz met behulp van stuurprogramma’s en geen IPP) voor een weinig releases terwijl IPP steeds volwassener wordt.

Als u ipp-usb test, laat ons dan weten hoe het voor u werkt. Werkt het beter? Welke stuurprogramma’s gebruikte u eerder? Hoe meer we weten, hoe beter.

Ander nieuws
Bugs gerelateerd aan systeemvakpictogrammen in Cinnamon met bepaalde apps (fcitx, KDE connect, Redshift, etc.) zijn opgelost.

Er is een kleine verbetering aangebracht in het Mint-Y-thema. De titelbalkknoppen hebben nog steeds dezelfde grootte, maar hun klikbare gebied wordt vergroot in Linux Mint 20.1.

We hadden begin september een beetje downtime op de website van Cinnamon. Deze website is gemigreerd naar een nieuwe server en een nieuw framework. Alles zal naar verwachting prima werken en we hopen nog beter dan voorheen. Laat het ons weten als u problemen ondervindt.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top