Maandelijks Linux Mint nieuws 30 april 2021

Vertaling van Maandelijks nieuws 30 april 2021 door Clem

We hebben deze maand veel nieuws voor je. Voordat we erop ingaan, wil ik iedereen bedanken die ons hun hulp heeft gestuurd en heeft bijgedragen om ons project te laten groeien. Veel dank aan jullie allemaal voor jullie donaties. Dank ook aan onze partners en sponsors om er voor ons te zijn.

Warpinator
Met Warpinator kunt u snel en gemakkelijk bestanden overbrengen van computer naar computer via het lokale netwerk. Warpinator was al native beschikbaar voor Linux Mint 20, 20.1 en LMDE 4, en als Flatpak voor elke andere uitgave en voor andere Linux-distributies.

Vandaag zijn we verheugd om aan te kondigen dat Warpinator nu ook beschikbaar is voor Android.

Om Warpinator op uw Android-apparaat te installeren, zoekt u ernaar in de Play Store of gebruikt u de onderstaande link:

Deze ingang is een onafhankelijk project dat is geschreven met de Android SDK en wordt geleid door een ontwikkelaar genaamd “slowscript”. Het wordt gehost op Github op warpinator-android.

Afgezien van een paar kleine problemen (het project is erg jong) werkt de app al erg goed. Ik was persoonlijk verbaasd om Warpinator eerst in de Play Store te zien, en daarna om te zien dat mijn telefoon en mijn computer elkaar konden zien en vrijwel onmiddellijk bestanden konden overbrengen.

Ik ben ook erg blij om te zien dat externe ontwikkelaars bouwen en verbeteren bovenop wat we hebben gemaakt. Toen we Warpinator maakten, hebben we een behoefte opgelost die we hadden binnen Linux Mint en de software beschikbaar gemaakt voor alle Linux-distributies, maar hoewel we onze middelen niet wilden gebruiken om het op andere besturingssystemen te laten werken (bijvoorbeeld Android, iOS, Windows en Mac), wilden we eenvoudige en open technologieën gebruiken om deze software door anderen te laten ontwikkelen. Het is een heel gaaf gevoel om te zien dat iemand de moeite neemt om een Android-build te ontwikkelen. Ik ben erg blij om dit te zien gebeuren.

Binnen het Linux Mint ontwikkelteam heeft Lars Mueller (bekend als Cobinja op github) ook gewerkt aan een mobiele versie van Warpinator. Dit heeft hij alleen gedaan en het is nog niet klaar, dus we hebben nog niet de gelegenheid gehad om het te proberen. Het interessante aan dit project is dat het gebaseerd is op de Flutter SDK, dus naast een Android-app zou het ook kunnen leiden tot het beschikbaar maken van Warpinator op iOS.

Shells.com
Nu we het hebben over mobiele apparaten en opwindende technologie, zou het dan niet geweldig zijn als u Linux Mint op uw telefoon en tablet zou kunnen gebruiken? of waar dan ook? Zou het niet geweldig zijn als u Android-apps op uw computer zou kunnen uitvoeren? Dit is waar Shells aan werkt en we zijn verheugd om vandaag een samenwerking met hen aan te gaan.
Met Shells.com kun je Linux Mint draaien:
– in een webbrowser op elk apparaat met internettoegang
– in een desktop-app in Windows, Mac of Linux
– in een mobiele app op een Android-apparaat
– in een mobiele app op iOS-apparaten

Uw desktopomgeving bevindt zich in de cloud en is onmiddellijk voor u beschikbaar vanaf elk apparaat en overal. Gebruik het thuis op uw computer. Open het vanuit het werk met een webbrowser. Maak er verbinding mee in de trein met een tablet of gebruik hem zelfs vanaf die mobiele telefoon in je zak wanneer je maar wilt en waar je ook bent.

Om te begrijpen hoe het werkt, stelt u zich voor dat uw Virtualbox VM’s zich in de cloud bevinden. Je maakt een “Shell” aan, selecteert een OS zoals bijvoorbeeld “Linux Mint 20.1 Cinnamon” en laat het installeren. Zodra het klaar is, kunt u het opstarten en toegang krijgen tot Linux Mint. U hoeft nooit echt opnieuw op te starten of af te sluiten of zelfs uit te loggen. U krijgt gewoon toegang tot uw omgeving wanneer u die nodig heeft.

Shells voert automatisch snapshots uit. Dit zijn geen Timeshift-momentopnamen binnen het besturingssysteem zelf, maar globale momentopnamen die kunnen worden gebruikt om de volledige VM terug te brengen naar een eerdere staat.

Het prijsmodel is een maandelijks abonnement per VM met een bedrag op basis van de toegewezen resources. Als onderdeel van onze samenwerking biedt Shells 3 maanden aan voor de prijs van 2 op Linux Mint on any device. 10% van alle abonnementen die via deze link worden aangemaakt, gaat naar Linux Mint.

Shells VM’s kunnen worden gehost in de VS (Chicago, Dallas of Los Angeles), in Nederland of in Japan. Ze hebben een gedeeld IP-adres en bieden standaard SSH / SFTP-toegang. Met een extra US$1 per maand bieden ze ook een openbaar statisch IP-adres, zodat je elke servertoepassing erin kunt installeren zoals je zou doen in een lokale Linux Mint-omgeving, maar profiteert van het feit dat het zich in de cloud bevindt.
Bekijk video
Bekijk video
We hebben nauw samengewerkt met Shells.com om Linux Mint draaiende te krijgen en het is een waar genoegen om met hen samen te werken. We hebben al veel problemen samen opgelost. Ik vond ze buitengewoon bekwaam en beschikbaar. Ik heb in het verleden al met Alex Lee gewerkt en ik ben erg blij om weer met hem samen te werken.

In de toekomst is Shells.com van plan om 3D-versnelling te bieden aan zijn VM’s. Dit zou de Cinnamon-desktop ten goede moeten komen. Ze werken ook op Android. Hoewel dit nog niet klaar is, hebben hun ontwikkelaars al een ALPHA met toegang tot de Play Store en ondersteuning voor SIP-nummers (telefoontjes, sms, enz.).

Mijn ervaring met Shell is complex. Ik vind de technologie echt geweldig en buitengewoon veelbelovend. Het is zo veelzijdig dat het echt de deur opent naar veel nieuwe gebruiksscenario’s. Het idee dat je niet eens een laptop nodig hebt om je omgeving mee te nemen, dat hij onmiddellijk voor je beschikbaar is, waar je ook bent, het maakt niet uit wat voor soort apparaat je voor ogen hebt, als dat er al is, dat is op zichzelf erg aantrekkelijk maar het kan gaan van iets dat gewoon cool klinkt tot iets dat echt heel handig is, afhankelijk van de persoon die het gebruikt. Voor mij hier op mijn platteland, waar ik vanuit huis werk en niet pendel, klinkt het gewoon cool, maar ik heb het niet nodig. Als ik denk aan mijn jongere zelf die dagelijks door Parijs reisde, de hele tijd aan zijprojecten werkte en apparaten en opslageenheden bij zich had om precies dat te doen, dan is het een heel ander verhaal. De kwaliteit van mijn netwerkverbinding speelt ook een grote rol. Hoewel 20 Mbps (2,5 MB per seconde) als redelijk wordt beschouwd, is het gewoon niet voldoende om dit comfortabel te maken. Het is bruikbaar, ik kan YouTube of Hypnotix erin starten en vloeiende tv / video’s bekijken, maar bewegende vensters zijn traag en er is een merkbare vertraging waardoor het prettiger is om de lokale omgeving te gebruiken in plaats van de externe. Nogmaals, als ik nog steeds in Parijs woonde, zou dit geen probleem zijn. Ik kan zien hoe vloeiend en comfortabel de ervaring is voor mensen in de VS, het is gewoon niet hetzelfde hier voor mij in Ierland.

Als je creatief bent, veel reist of pendelt en je hebt een goede internetverbinding, dan kan dit een fantastisch idee zijn. Als je het niet zeker weet en je wilt er een ritje mee maken, kun je met Shells je abonnement binnen 7 dagen annuleren en krijgt het terugbetaald.

Hypnotix
Hypnotix wordt geleverd met een standaardprovider genaamd Free-IPTV. Er ontstonden spanningen en persoonlijke conflicten tussen Free-IPTV en enkele van zijn Github-forks, en met andere IPTV-projecten die een deel van de inhoud ervan kopieerden. Dit resulteerde er uiteindelijk in dat Free-IPTV zijn project stopte.

Hoewel dit niets met Hypnotix te maken had, had het gevolgen voor gebruikers die de standaardprovider gebruikten. Als gevolg hiervan hebben we de standaardprovider gewijzigd van Free-IPTV in Free-TV. Deze provider is veel kleiner (hij biedt momenteel 114 kanalen in plaats van 2055 voor gratis IPTV), maar hij is ook heel duidelijk over zijn missie. Net als bij de vorige provider biedt het alleen gratis en openbaar beschikbare tv-kanalen en met de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit.

Opmerking: Hypnotix werd ook teruggevoerd in Linux Mint 20-Programmabeheer.

Cinamon
Cinnamon 5 biedt managementtools om te controleren op updates van Cinnamon spice (kruiden – smaken) en deze uit te voeren. Ter herinnering, een Cinnamon “spice” is een add-on (toevoeging) voor de desktopomgeving die geen deel uitmaakt van de core-desktop. Er zijn 4 soorten smaken:
– applets (die in panelen draaien)
– desklets (die op de desktop zelf draaien)
– extensies (die wijzigen hoe Cinnamon functioneert)
– thema’s (die het uiterlijk van Cinnamon wijzigen)

Om updates te zien en toe te passen moest je tot nu toe in de systeeminstellingen gaan of moest je een applet van derden gebruiken, ontwikkeld door Claudiux, genaamd “Spices Update

Cinnamon 5 wordt geleverd met een opdrachtregelprogramma genaamd cinnamon-spice-updater, dat beschikbare updates kan weergeven en / of toepassen. Om het voor distributies gemakkelijk te maken om Cinnamon Spice-updates in hun Update Manager te integreren, wordt ook een Python 3-module geleverd.

Update Manager
De Mint Update Manager ondersteunt Cinnamon Spice-updates.
beeld
Hoewel ze technisch gezien radicaal anders zijn dan APT-updates, zullen ze vanuit het oogpunt van de gebruiker op een vergelijkbare manier worden gepresenteerd. U kunt voor hen dezelfde soort informatie zien en genieten van dezelfde functies als u al deed, zoals de mogelijkheid om een ​​bepaald kruid of een versie van een kruid bijvoorbeeld op de zwarte lijst te zetten.
beeld
U kunt ook kruidenupdates automatiseren. In de automatische modus worden kruiden kort na het inloggen geüpgraded, de DE (update bestand) wordt dan vernieuwd (dit is nauwelijks zichtbaar, Cinnamon start zichzelf naadloos opnieuw op, je ziet alleen dat de muiscursor wordt gereset wanneer dit gebeurt) en er verschijnt een melding. om u te laten zien wat er is geüpgraded.
beeld
De Update Manager zorgt ook voor de automatisering van Flatpak-updates. Dit bevond zich voorheen in “Opstarttoepassingen”.


Mint 18 EOL
Het is al 5 jaar geleden. Linux Mint 18, 18.1, 18.2 en 18.3 bereikten deze maand EOL (End of Life) en worden niet langer ondersteund.

Als u een van deze releases gebruikt, blijft uw besturingssysteem werken, maar ontvangt u geen beveiligingsupdates meer van de repositories. We raden u aan een back-up van uw gegevens te maken en een nieuwe installatie van Linux Mint 20.1 uit te voeren, die wordt ondersteund tot 2025.

Als alternatief kunt u upgraden naar Linux Mint 19.3, dat wordt ondersteund tot 2023:

Om 18, 18.1 of 18.2 te upgraden naar 18.3 volgens deze tutorial:
How to upgrade to Linux Mint 18.3
Volg deze tutorial om 18.3 naar 19 te upgraden:
– How to upgrade to Linux Mint 19
Volg deze tutorial om 19 naar 19.3 te upgraden:
How to upgrade to Linux Mint 19.3

De kleine upgrades (18-> 18.3, 19-> 19.3) zijn vrij eenvoudig, gemakkelijk en snel. De upgrade van 18.3 naar 19 is daarentegen een flinke upgrade. Het is langer en ingewikkelder. Neem hier de tijd voor en aarzel niet om hulp te zoeken binnen de gemeenschap, in de chatroom of op de forums.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top