Data slurpen, waar wij weer van profiteren.

In het artikel “De stiekeme intenties van Google’s carpooldienst” wordt beschreven wat Google onderzoekt met Wave, een nieuwe vorm van personenvervoer a la Uber, welke data wordt geslurpt en voor welk doel.

Je zult je afvragen wat dat met Linux Mint te maken heeft.
Wel, door het data slurpen worden gegevens verzameld en onderzocht die ons later in staat stellen om op een eenvoudiger manier informatie te vinden en te gebruiken. Om een systeem up-to-date te houden of te verbeteren moeten gegevens worden verzameld.
Bij Linux Mint gebeurt dat onder anderen met de mogelijkheid om bij foutmeldingen een rapport naar de ontwikkelaars te zenden of door het melden daarvan op de “ontwikkelsite” van Linux Mint.
In dat rapport staan gegevens van de apparatuur, de geïnstalleerde software, gebruikte software op dat moment, het tijdstip van de fout en meer. Hierbij is het wel vrijwillig, al kan het worden ingesteld op automatisch en waarin persoonlijke gegevens niet worden meegenomen als dat niet nodig is. Met deze gegevens kunnen de ontwikkelaars eventuele fouten in de hard- of software vinden en waar mogelijk verbeteren. Door het aantal updates kan met aannemen dat er veel gebruik wordt gemaakt van het doorgeven van de foutmelding, waar wij weer van profiteren door een beter werkend systeem.

Alle organisaties, en vooral grote, slurpen data om ons daar later van te laten profiteren. Commerciële bedrijven zullen ons daarmee ook van op de hoogte brengen door advertenties en aanbevelingen aan te bieden. Niemand die van internet gebruik maakt ontkomt nog aan het delen van informatie door cookies of slurpen.

Velen van ons zijn gesteld op privatie en zullen er alles aan doen om die te beschermen. Er zijn ook organisaties die daarvoor vechten met wisselend resultaat. Hierdoor staat Neutraliteit tegenwoordig erg in de belangstelling wat weer van invloed is op het verspreiden van vrije software of afbeeldingen. Ook GNU/Linux en dus Linux Mint heeft er mee te maken want, wat is straks nog vrij te gebruiken en wat niet?

Ondanks alles zullen we blijven profiteren van data slurpen.

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top