Linux in lampjes, de toekomst.

In de afgelopen tijd zijn diverse artikelen verschenen over het gemak waarmee de nieuwe generatie met internet omgaat. Kennis over veilig internetten ontbreekt, bescherming wordt bezwaarlijk gevonden of het wordt bijna onmogelijk gemaakt.

Toekomst
Het Internet of Things, het tijdperk waarin alles via Wi-Fi of bluetooth wordt bestuurd, is aangebroken. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk om je privacy af te schermen als een draadloze verbinding met een apparaat wordt gemaakt.

Oorzaken
Er verschijnen steeds meer apparaten die via draadloze verbindingen te besturen, te controleren of energiebesparend zijn.
Hierbij is het vaak niet duidelijk, of zelfs onmogelijk, om de verbinding af te schermen tegen oneigenlijk gebruik van omgevingsdata.

Linux lampjes
Disney Research is bezig met onderzoek naar lapjes met een volledig Linux systeem en zijn bedoeld om in speelgoed te plaatsen. Deze lampjes kunnen via een draadloze verbinding worden bestuurd of geprogrammeerd. Wat kan nog meer via dat systeem worden gedaan.

De nieuwe generatie
Deze (smartfoon) generatie wil altijd en makkelijk met internet verbonden zijn. Het trekt zich weinig aan van eventueel data-graaien en houdt zich nagenoeg niet bezig met privacybescherming en zijn een makkelijke prooi voor het bedrijfsleven.

Cloud
Ook de cloud vormt een belemmering voor het beschermen van de privacy. Programma’s worden vaker alleen vanaf de cloud gedraaid en gegevens van de gebruiker worden opgeslagen en verbonden met andere applicaties.

Gevolg
Door alle nieuwe mogelijkheden en de opstelling van de moderne mens wordt het steeds lastiger of zelfs onmogelijk om de privacy te beschermen.

De Smartwatchklojo
Mijn smartwatch heeft een naar trekje van mij blootgelegd waarvan ik niet wist dat ik zo was.

Het nieuwe veilige internet
Grote partijen als Akamai en Mozilla hopen dat https binnenkort de standaardpraktijk wordt. Het project Let’s Encrypt begint nu vorm te krijgen en in november kan iedereen de verbinding naar zijn of haar website gratis versleutelen.

Niets is veilig
Vergeet het maar dat in een systeem niet kan worden ingebroken. Niet te kraken systemen zijn een illusie.

Conclusie
Don’t Worry Be Happy – Bobby McFerrin

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top