Linux in Windows

Een Linux sub-system in Windows.

Kort verslag uit Webwereld 

Volgende week rolt Windows de anniversary-update uit, waarbij een Linux-subsysteem wordt geleverd.
Insiders konden al een tijdje stoeien met Bash en de meeste trucjes in de lijst op de Webwereld pagina zijn vooral proof-of-concepts, terwijl andere hacks vooral laten zien hoe creatief sommige gebruikers zijn met het (onderliggende) systeem.

De hacks die in Webwereld worden beschreven zijn:

Gebruik X applicaties met dbus

Ja, je kan X-applicaties draaien in het Linux subsysteem, maar het is lastig om ze ook daadwerkelijk iets te laten weergeven in Windows. Je kan dat voor elkaar krijgen door een X server te installeren in Windows, zoals MobaXterm, Xming of VcXsrv.

Speel Quake

Quake is, net als Doom, een spel dat vaak wordt gebruikt in allerlei experimenten. Het spel wordt vaak gepoort naar verschillende apparaten en besturingssystemen. Het was dus slechts een kwestie van tijd tot iemand Quake draaiende zou krijgen op Bash in Ubuntu onder Windows.

Gebruik de i3 Windows Manager

Als je dan toch met het X11-systeem aan de slag gaat, kijk eens naar de i3 Windows Manager. Je zal wel even moeten rommelen om het aan de praat te krijgen onder Windows, maar het kan.

Winception

Draai Windows-programma’s vanuit Linux onder Windows! Als je bij deze uitspraak moet denken aan Rapper Xibit of aan een film over dromen, zit je op de goede weg. Cbwin is een programma dat dat mogelijk maakt.

Installeer Elixir, Ruby en andere talen

Ok, dit zijn niet echt hacks. Maar het geeft wel aan hoe goed het subsysteem werkt in Windows. Elixir is een functionele taal die pas geleden is uitgebracht.

Microsoft’s trucjes

Ook Microsoft zelf heeft de nodige Linux-trucjes uit de doeken gedaan.

Conclusie

Je zou je nu nog hardop af kunnen afvragen waarom je je bezig zou willen houden met zulke (nutteloze) hacks of überhaubt Linux zou willen draaien op je Windows-systeem? Als je deze vraag stelt aan de gemiddelde hacker, modder of tweaker zal je altijd hetzelfde antwoord krijgen: “Omdat het kan!”

Posted by:

Joan

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Back to Top